Izvor:
21.05.2019 u 14:09
0

KNAJSEL: Kao nezavisni ekspert u obavezi sam da služim zemlji!

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel izjavila je danas da oseća obavezu da kao nezavisni ekspert nastavi započeti kurs i da svojoj zemlji i dalje stoji na raspolaganju.

– Kao što je najavio predsednik Aleksander van der Belen odlučila sam da stavim na raspolaganje svoju funkciju kao nezavisna ministarka inostranih poslova i integracije. O mom ostanku na toj funkciji odlučiće organi nadležni po Ustavu – navela je Knajsel.

Ona je ministarka postala na predlog Slobodarske partije Austrije (FPO), koja se danas u potpunosti povukla iz vlade, a u saopštenju je podsetila da je članica vlade postala kao nezavisni ekspert.

– Događaji proteklih dana i ostavke mojih kolega ministara posmatram sa velikim žaljenjem. Ušla sam na predlog FPO kao nezavisni ekspert u vladu, koja je odlično radila. FPO-u zahvaljujem na ukazanom poverenju – navela je u saopštenju.

Knajsel je kazala da je u funkciji šefice diplomatije svom snagom kao nezavisni ekspert zastupala Austriju u celom svetu i da je uvek radila u interesu države.

Na geopolitičke promene, kako je navela, reagovala je postavljajući Aziju kao priroitet, kako bi unapredila odnose Austrije sa Kinom, Indijom i drugim zemljama čije ekonomije rastu.

– Da bismo prevazišli aktuelno stanje bez dijaloga uspeli smo sa Rusijom, po nalogu predsednika Austrije, da otvormio Soči dijalog civilnog društva. Sa SAD smo uspostavili strateški dijalog, koji treba da ojača našu saradnju počev od pitanja stabilnosti Jugoistočne Evrope, preko sajber bezbednosti do ekonomske saradnje. U skladu sa našom decenijskom tradicijom preduzela sam inicijativu, najpre na severoistiku Sirije, da pokrenemo humanitarno deminiranje. Zajedno sa međunarodnim partnerima nam je cilj da stvorimo prostor bez mina kao preduslov za povratak raseljenih i izbeglica – nabrojala je Knajsel.

Navela je i da je sa Turskom, nezavisno od jasnog odbijanja pristupanja EU, postigla novi start bilateralnih odnosa, a posebno je, rekla je, raduje pozitivan razvoj odnosa sa susedom Slovenijom.

Isto tako, ukazala je da je poštovala jasne smernice u saradnji i razvoju i u politici integracija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter