Izvor:
21.05.2019 u 14:22
0

FRANCUSKA: Makron ponovo upozorio na opasnost od raspada EU!

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnici,a regionalnih medija ponovno upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije, pravdajući tako svoje učešće u kampanji za evropske izbore, a što opozicija otvoreno kritikuje.

Francuski je izabran 2017. i oduvek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, preneo je Index.hr pozivajući se na Hinu.

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

– Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom – ocenio je Makron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kome će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsednik je zajedno sa portugalskim socijalistickim čelnikom Antoniom Kostom u poneđeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da unište Evropu nacionalizmom.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

– Makron zloupotrebljava predsedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana – napisao je na svom Tviter nalogu nosilac liste Nacionalnog okupljanja Žordan Bardeja dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponaša.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter