Izvor:
07.10.2016 u 02:12
0

LIBIJCI NEĆE DA PRIHVATE MIGRANTE NAZAD: Ministar kaže da EU mora da ih prihvati!

Ministar inostranih poslova Libije Mohamed Taher Siala odbacio je ideju da se izbeglice spasene iz mora vrate u njegovu zemlju.

– Time bi EU odbila svoju odgovornost i umesto toga na nas prebacila teret – kazao je on na konferenciji OEBS u Beču.

Siala je poručio da će Libija jedino prihvatiti one koji u svojim dokumentima imaju libijsku vizu.

Istovremeno je naglasio da EU mora da insistira na sporazumuma o readmisiji sa afričkim zemljama, jer je Libija samo tranzitna država za afričke izbeglice.

On smatra da je neophodno stvoriti bolje uslove u zemljama porekla, odnosno radna mesta za mlade, jer je to jedini pristup koji će zaustaviti migraciju.

Specijalni izaslanik UN za Libiju Martin Kolber rekao je da razume strahove Evropljana, ali je zamolio za nešto strpljenja.

Ako pođe za rukom da se uspostavi stabilnost u Libiji, onda bi mogao biti rešen i problem migracije, uveren je on.

Kolber je naglasio da u Libiji postoji već 42 godine vakuum što se tiče političkih institucija, što se ne može rešiti u jednom danu.

Takođe je važno da se podstakne dobrovoljan povratak izbeglica koje su u Libiji.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc okarakterisao je Libiju tranzitnom zemljom i rekao da ta država mora, zajedno sa Evropom koja je mesto destinacije, raditi na rešenju problema.

On je poručio da se ne može biti zadovoljan situacijom na ruti preko Libije i Egipta ka Italiji, jer ako se dozvoli tim ljudima da nastave putovanje u druge evropske zemlje onda će sve više ljudi krenuti na put.

Ukoliko bi se, kako smatra Kurc, izbeglice vraćale u zemlje tranzita i porekla, ili drugo bezbedno mesto, onda bi manji broj krenuo na put ka Evropi.

Tanjug
Foto: Twitter/Hürriyet Daily News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter