Izvor:
08.06.2019 u 15:31
0

MEKSIKO: Tramp zapretio da će uvesti uvozne carine od 5% povećavajući se svakog meseca!

Donald Tramp je otkrio da je postignut dogovor o suspenziji tarifa u nizu tvitova.

On je zapretio da će uvesti uvozne carine od 5% povećavajući se svakog meseca, osim ako Meksiko ne preduzme mere kako bi ograničio migraciju.

Tarife su trebale stupiti na snagu u ponedeljak.

Sporazum, koji je takođe potvrđen u tvitu od strane meksičkog ministra spoljašnjih poslova Marčela Ebrarda, dolazi na kraju trodnevnih pregovora, u kojima je Vašington zahtevao slamanje migranata iz Srednje Amerike.

Tramp je objavio vanrednu situaciju na američko-meksičkoj granici u februaru, rekavši da je neophodno da se uhvati u koštac sa onim za šta je tvrdio da je kriza sa hiljadama migranata bez dokumenata koji prelaze granicu.

Prema sporazumu Meksiko je pristao da od ponedeljka rasporedi svoju Nacionalnu gardu širom zemlje, obećavajući do 6.000 dodatnih vojnika duž južne granice Meksika sa Gvatemalom.

Preduzeti akciju u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

SAD su se takođe složile da prošire svoj program slanja tražilaca azila nazad u Meksiko dok su čekali pregled svojih zahteva.

Zauzvrat, SAD bi radile na ubrzavanju procesa presuđivanja.

Obe zemlje obećale su jačanje bilateralne saradnje u pogledu sigurnosti granica, uključujući koordinirane akcije i razmenu informacija.

Deklaracija je dodala da će se razgovori nastaviti, a konačni uslovi će biti prihvaćeni i najavljeni u roku od 90 dana.

Ako akcije Meksika nemaju očekivane rezultate sporazum je upozorio da bi se mogle preuzeti dodatne mere, ali nije precizirano šta će to biti.

– Mislim da je to bila pravedna ravnoteža, jer na početku imaju više drastične mere i predloge, a mi smo dostigli srednju tačku – rekao je Ebrard.

Tokom razgovora postalo je očigledno koliko su isprepletene dve susedne ekonomije, a mnogi su tvrdili da bi porez od 5% na sve meksičke proizvode štetio i američkim dobavljačima i kupcima.

Nanošenje štete krhkoj meksičkoj ekonomiji moglo bi da dovede do pune recesije i da stvori više migranata na sveru u potrazi za poslom.

Neki su smatrali da su bilateralni sastanci bili korisni jer su se obe zemlje suočile sa naglim porastom imigracije bez dokumenata.

Plan o raspoređivanju vojnog osoblja na južnu granicu Meksika pomogao je da se ovaj spor okonča.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador se založio da će se suprotstaviti SAD i neće dozvoliti Meksiku da bude Trampov pijun.

Neki političari su smatrali da je dao previše, prebrzo i tražili su da vide detalje sporazuma.

– Sporazum nije bio pregovaranje, već predaja – rekao je viši član levičarske stranke PRD Angel Avila Romero.

– Meksiko ne bi trebalo da militarizuje svoju južnu granicu. Mi nismo dvorište Donalda Trampa – dodao je Romero.

– Suverenitet i dostojanstvo Meksika su oštećeni – rekao je lider konzervativne Nacionalne akcione partije Marko Kortes.

– Skup u graničnom gradu Tijuani će u subotu proslaviti suverenitet Meksika – napisao je Lopez Obrador na svom tvitu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter