Izvor:
08.06.2019 u 18:54
0

BARSELONA: Konačno izdata dozvola za Sagrada familiju!

U Barseloni je konačno zvanično izdata građevinska dozvola za nedovršenu katedralu Sagrada familija, koju je dizajnirao čuveni arhitekta Antonio Gaudi, a čija je izgradnja počela pre 137 godina.

Skupština Grada Barselone saopštila je da je građevinarima koji trenutno rade na katedrali izdala radnu dozvolu koja važi do 2026. godine, prenosi AP.

Građevinari kažu da je to dovoljno vremena da se završi podizanje centralnih tornjeva znamenite rimokatoličke katedrale.

Zvaničnici Barselone su saopštili da će gradu biti isplaćeno 4,6 miliona evra nadoknade, u skladu sa sporazumom s fondacijom zaduženom za završetak i očuvanje Sagrada familije.

Kamen temeljac za katedralu položen je 1882. godine, ali zvaničnici Barselone kažu da nema zapisa koji svedoče o tome da je ikada izdata dozvola za njenu izgradnju, iako je jednom zatražena, i to 1885. godine.

Ipak, radovi na ovoj, danas popularnoj turističkoj atrakciji, nikada nisu prestali.

Zvaničnica Barselone Hanet Sanc je istakla da je postignutim dogovorom stavljena tačka na “istorijsku anomaliju” grada.

Više od 4,5 miliona posetilaca poseti Sagrada familiju svake godine, a procenjuje se da 20 miliona turista bez ulaženja uživa u pogledu na ogromne zvonike katedrale.

Kada bude završen centralni toranj, Sagrada familija će sa 172,5 metara biti najviša religiozna građevina u Evropi, navode građevinari.

Posvećeni katolik, Gaudi je posvetio život projektu koji je uključivao hrišćanski simbolizam i organske oblike koji su odražavali njegovu modernističku estetiku.

Arhitekta je umro 1926. godine nakon što ga je zgazio tramvaj, a u to vreme bila je završena samo jedna fasada.

Rad na građevini nastavljen je na osnovu njegovih crteža.

Izvor: Tanjug
Foto: Sagrada Familija/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter