Izvor:
09.06.2019 u 09:25
0

SUD RAZREŠIO PREDSEDNIKA: Pavel Filip je novi predsednik Moldavije!

Moldavski sud razrešio je danas predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade.

Socijalistička partija i blok AKUM saglasili su se juče da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Time je prekinut višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

– Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji– rekao je Čandu.

Na sednici parlamenta Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva "zarobljenom državom".

Moldaviju prate politička nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao "krađa veka" kada je u periodu 2014-2015. iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno osmi deo proizvodnje Moldavije.

Privremeni predsednik raspisao izbore

Privremeni predsednik Moldavije Pavel Filip saopštio je danas da je potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

Filip je imenovan za privremenog predsednika nakon što je sud razrešio Igora Dodona dužnosti šefa države zato što je odbio da raspusti parlament i umesto toga podržao formiranje nove koalicione vlade.

O formiranju vlade juče su se dogovorili Socijalistička partija, čiji je Dodon bivši lider, i proevropski blok ACUM.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter