Izvor:
07.05.2016 u 18:52
0

POLJA SMRTI ISLAMSKE DRŽAVE: Otkriveno 50 MASOVNIH GROBNICA

Izaslanik UN Jan Kubiš rekao je danas da je na teritorijama u Iraku koje je nekad kontrolisala tzv. Islamska država otkriveno više od 50 masovnih grobnica, prenosi BBC.

Kubiš je rekao pred Savetom bezbednosti UN da je to dokaz strašnih zločina koje su počinili pripadnici ID. Grobnice su otkrivene proteklih meseci kako su teritorije preuzimane od ID, a među poslednjim je, u aprilu, otkrivena grobnica u Ramadiju, sa posmrtnim ostacima 40 ljudi. Kubiš je rekao da međunarodna zajednica treba da preduzme korake kako bi se osiguralo da pripadnici ID budu pozvani na odgovornost.

Grobnice su pronađene i u Sindžaru na severu Iraka, u blizini Anbara na zapadu te zemlje i u Tikritu na severu, a među ubijenima su irački vojnici, žene, Jazidi. Kubiš je osudio ubistva, otmice, silovanja i mučenja kojima su od strane ID bili izloženi Iračani i dodao da se ti zločini mogu okarakterisati kao zločini protiv čovečnosti, ratni zločini, pa čak i genocid.

Prema njegovim rečima, uprkos stalnom i vidljivom napretku u borbi protiv ID, ta organizacija i dalje predstavlja značajnog neprijatelja koji neprekidno prilagođava svoju taktiku i vrste napada.

Kako je dodao, ID se ne može pobediti samo vojnim sredstvima. On je pozvao na akciju da se iskorene uzroci nasilnog ekstremizma. Prema njegovoj oceni, humanitarna kriza u Iraku i dalje je jedna od najvećih u svetu jer je pomoć potrebna trećini stanovništva, odnosno za više 10 miliona ljudi.

Tanjug
Foto: Twitter/alghadeertv_eng/anonintel_adm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter