TUSK: S.Makedonija učinila sve što se od nje tražilo, ali...!

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk ocenio je danas da je Severna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo na putu evrointegracija, ali je dodao da sve države članice nisu spremne da narednih dana donesu odluku o početku pristupnih pregovora sa Skopljem.

Donald Tusk je nakon sastanka sa novim predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim izjavio da je Skoplje u poslednje dve godine isporučilo sve prave političke signale koje EU očekuje od zemlje kandidata počev od demokratskih izbora, proevroatlantske orjentacije do međuetničkog pomirenja i popravljanja odnosa sa susedima.

- Kao predsednik Evropskog saveta ne želim da prejudiciram odluke EU. Učinili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim da budem iskren sa vama: nisu sve države članice spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana - izjavio je Tusk.

Tusk kaže da veruje da odluke EU može biti samo pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u skladu sa preporukum Evropske komisije.

- Nije pitanje ako već kada - poručuje Tusk uz ocenu da zna da je za postizanje konsenzusa među 28 država članica ponekad potrebno više vremena.

- Ali nema sumnje da je mesto vaše zemlje i celog regiona u EU - zaključio je Donlad Tusk.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro