Izvor:
20.06.2019 u 11:51
0

CIPRAS OČEKUJE OD ŠEFOVA DRŽAVA EU DA REAGUJU ZBOG TURSKE: Realnost je da Kipar više nije mala bespomoćna država usred Mediterana, već država članica EU!

Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će tokom dvodnevnog samita lidera Evropske unije biti postignuta saglasnost o pokretanju konkretnih mera protiv Turske, ukoliko ta država nastavi sa, kako je kazao provokativnim ponašanjem unutar ekskluzivne ekonomske zone oko Kipra.

Cipras je, posle razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastisijadisom, rekao da veruje da će se u Briselu usvojiti "vrlo jasne odluke, a možda čak i mere, ako Turska nastavi svoje provokativno ponašanje".

Upitan kako će Grčka reagovati ako Turska započne bušenja na jugoistoku Egeja, Cipras je odgovorio da misli da to Ankara neće uraditi.

Nećemo dozvoliti turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da to uradi – poručio je Cipras.

Grčka vlada je takođe uverena da će, ako se na samitu EU usvoje jasne odluke u vezi s Turskom, to dodatno ojačati grčke saveze.

Cipras je kazao da je ponašanje Turske rezultat njihove želje da iskoriste deo energetskih resursa u oblasti oko Kipra i naglasio da Ankara nije shvatila „nove realnosti“.

– Realnost je da Kipar više nije mala bespomoćna država usred Mediterana, već država članica EU – rekao je Cipras.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je za državnu agenciju Anadoliju izjavio da „jedinu stvar“ koju Ankara želi je da se „garantuju prava kiparskih Turaka i da to bude prihvaćeno od strane grčko-kiparske administracije, Grčke, Turske i sve ostale“.

– Nemamo problem sa deljenjem bogatstva u regionu – naglasio je Čavušoglu.

U međuvremenu grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos susreo se sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kome je preneo da je važno da međunarodna zajednica shvati da "turske aktivnosti moraju prestati".

Takođe, grčki ministar odbrane Evangelos Apostolakis rekao je da Grčka, zajedno sa Kiprom, EU i drugim međunarodnim akterima preduzima sve potrebne mere za rešavanje ovog problema sa Turskom.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter