Izvor:
22.06.2019 u 07:45
0

SAD OTVORENE ZA RAZGOVOR ALI NEĆE DOZVOLITI IRANU DA RAZVIJE NUKLEARNO ORUŽJE: Tramp ne želi rat, ali je upozorio Iran da će se suočiti sa uništenjem ako izbije sukob!

Predsednik Tramp rekao je ne želi rat, ali je upozorio Iran da će se suočiti sa uništenjem ako izbije sukob.

Rekao je da su SAD otvorene za razgovore, ali neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje.

On je takođe proširio svoju odluku u poslednjem trenutku da poništi planirane štrajkove kao odgovor na obaranje bespilotne letelice SAD ove nedelje, rekavši da mu je rečeno da će 150 Iranaca biti ubijeno.

– Nije mi se svidelo. Nisam mislio da je proporcionalno – rekao je Tramp.

Teheran kaže da su američki bespilotni avioni u četvrtak ujutru ušli u iranski vazdušni prostor.

SAD tvrde da je oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Tenzije između dve zemlje rastu, a SAD nedavno optužuju Iran za napade na naftne tankere koji rade u regionu.

Iran je najavio da će uskoro premeštati međunarodno dogovorene granice za svoj nuklearni program.

Prošle godine, SAD su se povukle iz sporazuma o nuklearnoj energiji iz 2015. godine u cilju suzbijanja iranskih nuklearnih aktivnosti.

Negirao je nagoveštaje da su avioni već bili na putu da napadnu iranske ciljeve – navodno uključujući iranske radarske i raketne baterije, rekavši da nijedan avion nije bio u vazduhu.

– Ne možete imati nuklearno oružje, ali ako želite da razgovarate o tome onda dobro. U suprotnom, možete dugo živeti u polomljenoj ekonomiji – rekao je Tramp dok se obraćao iranskim liderima.

Predsednica Demokratske kuće Nensi Pelosi rekla je da joj je drago što predsednik nije sproveo štrajkove i rekao da bi trebalo da traži odobrenje Kongresa pre vojne akcije.

U nekim američkim medijskim izveštajima Pentagon je preporučio štrajkove, dok su drugi izjavili da su visoki zvaničnici Pentagona upozorili da bi vojni odgovor mogao rezultirati spiralnom eskalacijom rizika za američke snage u regionu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton su se zalagali za tvrdokorni stav, ali lideri Kongresa su pozvali na oprez.

Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo izdala je u četvrtak uveče hitnu naredbu kojom se američkom avio-kompanijama zabranjuje rad u prekomorskom području zračnog prostora u neposrednoj blizini Teherana.

– Svaki napad na Iran imaće regionalne i međunarodne posledice – upozorio je jedan zvaničnik.

– Kada prekršite iranski teritorijalni prostor, onda branimo – izjavio je jedan od zamenika ministara spoljašnjih poslova Irana Seid Sajadpur.

Sada je opasnost to što Iran prima mešovite poruke koje prenose nesigurnost i nedostatak odlučnosti.

To bi moglo ohrabriti neke u Teheranu da još jače guraju Amerikance.

Ekonomske sankcije SAD pogađaju dom.

Teheran je pod pritiskom i eskalacija je i dalje prisutna opasnost.

Iranski zvaničnici kažu da su dva upozorenja izdata 10 minuta pre nego što je dron oboren.

Obaranje bespilotne letelice usledilo je nakon optužbi SAD-a da je Iran dva naftna tankera sa minama prošlog četvrtka, neposredno ispred Hormuškog moreuza, u Omanskom zalivu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter