Izvor:
22.06.2019 u 09:25
0

EU ZAPRETILA DA ĆE NAMETNUTI SANKCIJE TURSKOJ: Predsednik Evropske komisije nazvao akcije Turske potpuno neprihvatljivim!

EU je zapretila da će nametnuti sankcije Turskoj ako nastavi ilegalno bušenje u vodama u blizini Kipra, u istočnom Mediteranu.

Ovo upozorenje stiglo je na samitu EU u Briselu.

Predsednik Evropske komisije nazvao je akcije Turske neprihvatljivim.

Turska je u četvrtak pokrenula drugi brod za bušenje zbog otkrivanja prirodnog gasa i nafte na Kipru.

Republika Kipar je u EU, ali otcepljeni sever je pro – Turska.

Turska je saopštila da je bušila unutar svog kontinentalnog pojasa, poštujući međunarodno pravo.

Turska je kandidat za članstvo u EU, ali su njeni pregovori trenutno zamrznuti.

Evropska komisija je izjavila da je vlada predsednika Erdogana odustala od obećanja da će poboljšati pravdu i vladavinu zakona.

Vlada je očistila državne institucije od neuspelog pokušaja državnog udara protiv Erdogana u julu 2016. godine.

Premijer Grčke Aleksis Tsipras rekao je da su ugrožene mere EU protiv kompanija i pojedinaca, mogućeg procesa zamrzavanja procesa pridruživanja EU i mera sa značajnim ekonomskim posledicama.

– To će se desiti ukoliko Turska ne zaustavi svoje ilegalne operacije unutar ekskluzivne ekonomske zone Kipra – rekao je Tsipras.

Turska je ključni NATO partner Zapadu jer ima velike trgovinske veze sa EU i još nije pogođena sankcijama EU, za razliku od Rusije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter