Izvor:
24.06.2019 u 19:57
0

ETIOPIJA: Ubjen general koji je organizovao pokušaj puča!

General etiopske vojske Asamnju Cige, optužen za organizovanje neuspelog državnog udara u nemirnom severnom regionu, ubijen je danas u sukobu sa snagama bezbednsti, a 180 osoba je uhapšeno.

Cige je ubijen na periferiji Bahir Dara, glavnog grada severne regije Amhara, izjavio je Nigusu Tilahun, portparol kancelarije premijera.

Četvorica visokih zvaničnika u Amhari, uključujući i zamenika šefa obezbeđenja, danas su pritvoreni, izjavio je Abere Adamu, šef policijske komisije u Amhari. Još 178 ljudi je uhapšeno zbog sumnje da su učestvovali u nasilju u regionu, rekao je on.

Etiopske snage su lovile Asamnjua pošto su on i vojnici lojalni njemu upali na sastanak vlade Amhare u glavnom gradu regiona u subotu, ubivši regionalnog guvernera i njegovog savetnika. Glavni tužilac u regionu premnuo je danas od zadobijenih rana, prema izveštajima lokalnih medija.

Nekoliko sati nakon tog napada u subotu u glavnom gradu Adis Abebi telohranitelj je ubio šefa generalštaba Etiopije u njegovoj rezidencji i penzionisanog vojnog generala koji mi je došao u posetu.

Ubistva se smatraju napadom na etopskog premijera reformatora Abija Ahmeda, koji je od prošlogodišnjeg izbora izvršio sveobuhvatne reforme u toj zemlji.

Asamnjua, generala-otpadnika koji je optužen za pokušaj puča, Abij je pomilovao nakon što ga je prethodna vlada zatvorila zbog navodnog planiranja državnog udara. On je nedavno koristio društvene mreže kako bi podstakao pobunu u Amhari, prema izveštajima etiopskih medija.

Od subotnjih ubistava internet je u Etiopiji ugašen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter