Izvor:
15.10.2016 u 14:55
0

TRENUTAK ZA ISTORIJU: Da li će ovaj dogovor zaustaviti GLOBALNO ZAGREVANJE?

Predstavnici skoro 200 država sveta postiglo je danas dogovor na sastanku u Ruandi o postepenom prestanku korišćenja gasova hidrofluorokarbona (HFC) koji bi mogli da izazivaju "efekat staklene bašte", a koriste se u frižiderima i klima uređajima.

Ministar za prirodne resurse Ruande Vinsent Biruta, objavljujući tu vest, kazao da se radi o krupnom koraku u smanjenju globalnog zagrevanja, preneo je AFP.

"Amandman i odluke su usvojeni", kazao je Biruta nakon pregovora koji su trajali čitave noći u prestonici Kigaliju.

Rojters navodi da je dogovor postiglo više od 150 država i da su prema njemu zemlje podeljene u tri grupe po tome koje su rokove dobile za smanjenje korišćenja fabrički proizvedenih HFC gasova, koji mogu da imaju 10.000 puta veći negativni uticaj u odnosu na ugljendioksid.

Razvijene nacije, uključujući veći deo evropskih zemalja i SAD, trebalo bi da smanje emitovanje za deset odsto do 2019 kako bi se stiglo do 85 odsto do 2036. godine.

Blic.rs
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter