LAKŠE DO RUSKOG DRŽAVLJANSTVA: Vladimir Putin DAJE 3 MILIONA PASOŠA!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije procenjuje da bi oko tri miliona građana Ukrajine moglo da iskoristi mogućnost dobijanja ruskog državljanstva posle ukaza predsednika Vladimira Putina kojim je pojednostavio dobijanje ruskih dokumenata zbog humanitarnih razloga.

Stanovnici Donjecke i Luganske narodne republike već su predali 60.000 zahteva, dok u Moskvi tvrde da ukrajinske vlasti pokušavaju da spreče svoje građane da traže ruske dokumente i pozivaju ih na saslušanja. Valentin Kazakov, rukovodilac Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za pitanja migracije, kaže da je 25.000 stanovnika Donbasa već dobilo ruske pasoše.

To pravo će moći da koriste ne samo oni koji žive na teritoriji Donjecke i Luganske narodne republike, već stanovnici u celom Donbasu. Putin je više puta objašnjavao da je Rusija odlučila da daje dokumenta građanima Donjecke i Luganske oblasti da bi mogli normalno da se kreću, jer ih je Kijev stavio u izolaciju.

Na Putinov ukaz usledio je odgovor iz Kijeva. I Ukrajina će ubuduće brže i lakše davati politički azil građanima Rusije, pošto je i predsednik Vladimir Zelenski o tome potpisao ukaz.

Da bi se dobilo državljanstvo Ukrajine, osoba koja to želi mora da ima dokument kojim dokazuje da se odrekla ruskog državljanstva, kao i dokument od Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine kojim će se dokazati da je osoba "politički proganjana".

Kijev ne dopušta mogućnost dvojnog državljanstva, zbog čega je već imao žestoke sporove sa Mađarskom, koja je lako delila svoje pasoše mađarskoj manjini u jugozapadnom delu Ukrajine. No, kao odgovor na Putinov ukaz, Zelenski je već dao zadatak Ministarstvu spoljnih poslova da razradi mehanizam kojim bi Ukrajinci koji žive u Rusiji dobili dvojno, dakle i ukrajinsko državljanstvo.

I materijalna pomoć

Rešenje o olakšanju dobijanja državljanstva građanima Donbasa nije spontano doneseno. Sve smo proračunali, i ta odluka podrazumeva ispunjenje socijalnih obaveza Rusije.

Finansijaska izdvajanja za tu svrhu neće biti veliko opterećenje za državni budžet Rusije - objasnio je Putin, i dodao da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, pa čak i povišice penzija, što košta oko sto milijardi rubalja u toku nekoliko godina.

 

 

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka