26°C

Beograd

NAĆIĆE SE REŠENJE ZA IZLAZAK BRITANIJE IZ EU: Džonson i Merkelova na sastanku! (FOTO)

Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u Berlinu uverenje da će se ipak pronaći rešenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU.

Konkretne sugestije o tome kako rešiti spor oko, za Džonsona posebno problematičnog zastoja koji predstavlja irski i severnoirski granični saobraćaj, dvoje šefova vlada međutim nisu predočili, javlja Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Džonson je ponovio svoj zahtev da se irski "bekstop" mora ukloniti, ali se i usprotivio carinskoj kontroli na granici Irske sa Severnom Irskom.

Merkel je rekla da bi se po pitanju irskog "bekstopa" moglo pronaći rešenje „možda u narednih 30 dana".

Džonson je priznao da britanska vlada u prošlosti nije dovoljno intenzivno vodila raspravu o mogućim rešenjima.

Džonson koji smatra da će problemi koje bi mogao da izazove Bregzit bez sporazuma navesti Merkelovu i francuskog predsednika Emanuela Makrona da ipak u poslednjem trenutku posegnu za rešenjem, ponovio je "da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum".

- Potrebno nam je da se ukloni taj "bekstop", i ako to učinimo apsolutno sam uveren da zajednički možemo da napredujemo - rekao je Džonson.

Merkelova je, međutim, izjavila da podržava sporazumni odlazak Britanije iz Unije, ali i da je Nemačka spremna za odlazak Londona iz Unije bez prethodnog dogovora.

Izvor: Kurir

Foto: Twitter/NDL Editor

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar