Izvor:
31.08.2019 u 18:59
0

ERDOGAN ZAPRETIO VOJNOM OPERACIJOM: Ako narednih nekoliko nedelja naši vojnici ne počnu da kontrolišu to područje, neće biti izbora nego da primenimo svoje operativne planove!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je vojnom operacijom na severoistoku Sirije ukoliko Turska ne dobije kontrolu nad "zonom bezbednosti".

Njeno uspostavljanje dogovoreno je između Ankare i Vašingtona.

Nemamo mnogo vremena ni strpljenja za zonu bezbednosti. Ako narednih nekoliko nedelja naši vojnici zaista ne počnu da kontrolišu to područje, neće biti izbora nego da primenimo svoje operativne planove – rekao je Erdogan.

Turska insistira da, u saradnji sa SAD, kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nekoliko puta je zapretila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Američke snage stacionirane su na severoistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv ekstremista Islamske države.

Izvor: B92
Foto: Twitter/Truth/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter