Izvor:
14.09.2019 u 06:45
0

ISTOK ŠPANIJE ZAHVATILA OLUJA: Povećava se broj stradalih!

Broj stradalih u snažnoj mediteranskoj oluji koja je pogodila istok Španije popeo se na pet, a zbog poplava brojni putevi su zatvoreni, a u provincijama Sevilja, Kordoba, Toledo, proglašen je narandžasti meteoalarm zbog najavljenih padavina.

Najnovije žrtve stradale su u Granadi i Alikanteu, dok su prethodne tri žrtve pronađene u petak ujutru.

U petak se reka Segura izlila iz svogkorita zbog obilnih padavina, u gradovima Orihuela i Benil, kao i u nekoliko mesta u Mursiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je finansijsku pomoć za pogođene poplavama, dok je premijer Pedro Sančez najavio da će obići pogođene oblasti.

Zbog poplava desetine puteva je odsečeno, dok su aerodromi u Almeriji i Mursiji zatvoreni do daljeg, kao i železnički saobraćaj.

Od jutros je u Mursiji, koja je i najviše pogođena poplavama, evakuisano 500, dok je iz kampa Kabo de Gata u Almeriji evakuisano 60 osoba.

U Almeriji je prijavljen 141 incident povezan sa olujom, a u toj provinciji više od 20 opština je pogođeno.

U Španiji je zbog svega ovoga vanredno stanje je podignuto na drugi nivo, a zatražena je i pomoć od vojske, zbog čega je 90 vojnika pristiglo u Mursiju kao ispomoć.

Blokada puteva i evakuacija stanovništva zabeležena je i u Alikanteu i Valensiji.

Zbog oluje letovi ka Balearskim ostrvima usmeravaju se na druge aerodrome, dok su brojni letovi sa aerodroma u Barseloni i na Ibici odloženi.

Španski zvaničnici savetovali su sve putnike da provere svoje letove.

Zbog potencijalne opasnosti od oluje vlasti Palma de majorke su zatvorili plaže, ali i igrališta.

Obilne kiše počele su u Španiji u sredu i izazvale su haos na putevima, a pretpostavlja se da je ovu najnoviju oluju izazvao meteorološki fenomen nazvan "hladna kapljica".

Kako se navodi, u Španiji su oluje sa obilnim kišama i poplavama uobičajene na jesen, a prošle godine u oktopbru u jednoj takvoj oluju na majorki je stradalo 13 osoba.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube/ Radio-televizija Vojvodine/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter