1°C

Beograd

NIJE PLANIRANO ALI BIĆE: Putin sa turskim i iranskim liderima o napadu na Saudi Aramko!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio mogućnost da bi pitanje napada na Saudi Aramko moglo biti tema razgovora predsednika Vladimira Putina sa turskim i iranskim liderima Redžepom Taijipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem u Ankari, dok je ruski ministar energetike najavio telefonski razgovor sa saudijskim kolegom.

- Ne planira se odvojeno, ali se tradicionalno razmena mišljenja tiče najrelevantnijih pitanja. Može se pretpostaviti da će o tom pitanju biti reči- rekao je novinarima na pitanje o sastanku.

Trojica lidera će se danas okupiti u Turskoj kako bi razmotrili situaciju u Siriji.

Na pitanje da li će Rusija pojačati proizvodnju nafte zbog napada na saudijske rafinerije, Peskov je odgovorio da treba sačekati i videti kako se stvari odvijaju.

- Saudijska Arabija kaže da će obnoviti količinu proizvodnje uskoro. Zato sačekajmo da Saudijci to i učine dok temeljno pratitimo kako se situacija na tržištu nafte dalje razvija- rekao je on.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da planira telefonski razgovor sa saudijskim kolegom u vezi sa napadima na saudijske naftne objekte kasnije u toku dana.

Na pitanje da li bi Rusija i dalje trebalo da u potpunosti smanji svoj izvoz nafte u skladu sa globalnim dogovorom, Novak je rekao da parametri globalnog dogovora o proizvodnji nafte nisu promenjeni.

- Svako treba da ispuni svoje obaveze onako kako smo se dogovorili u Abu Dabiju- rekao je novinarima.

Novak je rekao da u komercijalnim zalihama ima dovoljno nafte širom sveta kako bi se pokrio nedostatak snabdevanja iz Saudijske Arabije.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/alojz

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar