Izvor:
28.10.2016 u 18:51
0

Najsvetije hrišćansko mesto: Grobnica Isusa Hrista otvorena prvi put posle nekoliko vekova

Prvi put posle nekoliko vekova, naučnici su otkrili originalnu površinu za koju se tradicionalno smatra da predstavlja grobnicu Isusa Hrista. Locirana u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u starom gradu Jerusalima, grobnica je bila prekrivena oblogama mermera najmanje od 1555. godine i verovatno vekovima ranije.

„Mermerna ploča koja je pokrivala grob je otkrivena i bili smo iznenađeni količinom materijala koju smo pronašli ispod nje“, rekao je arheolog u društvu "National Geographic" Fredrik Hibert.

„Naučne analize će dugo trajati, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Hristovo telo“, kaže arheolog Fredrik Hibert.

Prema hrišćanskoj tradiciji, telo Isusa Hrista je ležalo na ploči isečenoj iz krečnjačke stene nakon što su ga Rimljani razapeli pre više od 2.000 godina. Hrišćani veruju da je Hrist vaskrsao nakon smrti, a žene koje su došle da miropomažu njegovo telo tri dana nakon smrti rekle su da nisu zatekle njegove posmrtne ostatke, piše National Geographic.

Ploča na kojoj je telo ležalo bila je zatvorena u maloj strukturi poznatoj kao Edikule (mala kuća), koja je rekonstruisana u periodu između 1808-1810. godine nakon što je bila uništena u požaru.

Edikule ili Kuvuklija i unutrašnjost grobnice su trenutno u fazi obnove koju sprovodi tim naučnika sa Nacionalnog tehničkog univerziteta iz Atine, pod nadzorom glavnom naučnog supervizora profesorke Antonije Moropoulou.

Izloženost grobnice pruža istraživačima jedinstvenu priliku da proučavaju originalnu površinu koja se smatra najsvetijim mestom u hrišćanstvu.

Analiza originalnog kamena će im omogućiti da razumeju ne samo originalnu formu odaje grobnice, već i kako je evoluirala u žarište obožavanja otkad ga je prvi put identifikovala Jelena, majka rimskog imperatora Konstantina 326. godine.

Očekuje se da će radovi biti završeni u proleće 2017.

Nationa Geographic.rs
Foto: Profimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter