Izvor:
29.10.2016 u 03:11
0

Ko bi rek’o čuda da se dese: Piratska partija glavni favorit na izborima!

Na Islandu se sutra održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima se, prema anketama javnog mnjenja očekuje da će Piratska stranka ostvariti dobar rezultat.

Ovu antielitističku stranku, koju je osnovala je 2012. godine grupa anarhista, hakera i aktivista za slobodu na Internetu, prema ispitivanjima, podržava 21 odsto birača.

Independistička partija ima podršku oko 22 odsto građana, a naprednjaci samo 10, prenosi Rojters.

Pirati bi, kako se navodi, mogli da formiraju većinu sa aktuelnim opozicionim strankama – Pokret zelenih, Socijaldemokratska alijansa i Svetla budućnost.

Piratska stranka je poznata između ostalog i po tome što se zalaže za davanje azila Edvardu Snoudenu, prihvatanje bitkoina kao virtuelne monete i borbe protiv korupcije.

– Uspeli smo da uhvatimo duh promena kod mnogo mladih ljudi na Islandu – kaže jedna od tri poslanika Pirata u parlamentu koji broji 63 mesta Birgita Josdotir ne krijući da je vrtoglavi uspeh stranke iznenadio i njene lidere.

Izbori će verovatno doneti ili koaliciju desnog centra u kojoj će biti Independistička i Napredna stranka koje su na vlasti od 2013. godine, ili koalicija levog centra predvođena Piratskom partijom, ocenjuje AP.

Pravo glasa ima 246.000 ljudi.

Tanjug
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter