Izvor:
31.10.2016 u 03:12
0

A vole nama da sole pamet: Visoki funkcioner EU uvredio Kineze, nazvaši ih kosookim prevarantima!

Evropski komesar Gunter Etinger pravdao se ovog vikenda zbog toga što je kineski narod nazvao "kosookima", nakon što je u petak objavljen procureli snimak njegovog obraćanja liderima poslovne zajednice s komentarima koji su mnoge razgnevili, javlja danas AFP.

Etinger, komesar za digitalnu ekonomiju koji tek što je imenovan na moćniju funkciju komesara za budžet, u komentarima koje je izneo na skupu u Hamburgu ranije ovog meseca ismejao je delegaciju kineskih ministara, opisavši ih kao "ljude sa kosom začešljanom imalinom s leva na desno".

– Devet muškaraca, jedna partija. Nema demokratije, nema ženskih kvota, i nema žena – što je logičan sled – rekao je on tada, govoreći o delegaciji koja je nedavno posetila Komisiju.

Njegovi komentari su tada tajno snimljeni, tokom govora o odnosima EU sa Kinom, a anonimni korisnik Ju Tjuba "Sebas Travelling", koji je objavio video-snimak u petak, kaže da je Etinger koristio reči "kosooki" i "prevaranti" govoreći o Kinezima.

– To je bio donekle nemaran izraz koji nipošto nije imao za svrhu da prema Kini iskaže nepoštovanje – rekao je Etinger u subotu listu "Di Velt", naglasivši da je reč o komentarima koji su izvučeni iz konteksta i da je "naišao na veoma pozitivnu reakciju" na svoj govor.

Evropski komesar je u Hamburgu rekao da Nemačka i druge članice EU dozvoljavaju kineskim firmama da kupuju evropske kompanije i njihovo vredno znanje i intelektualnu svojinu, dok Kina ne dozvoljava Evropljanima da slobodno investiraju na njenoj teritoriji.

Etinger je, navodi francuska agencija, izneo pogrdne opaske i o gej brakovima u Nemačkoj, dok je on danas državnom radiju SWR rekao da nema ništa protiv istopolnih brakova.

– Dok razglabamo o ovome, nema vremena za druga, važna pitanja koja bi Nemačku i Evropu držala u prednosti u dinamičnom svetu – istakao je on danas.

Etingerovi komentari objavljeni su u nezgodnom trenutku, s obzirom na to da je predsednik Evropske komisije najavio u petak da će Etinger preuzeti mesto komesara za budžet od Kristaline Georgijeve.

Francuska grupa "SOS Rasism" saopštila je danas da bi Junker i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo da "uvedu adekvatnu kaznu za takvo ponašanje koje ne dolikuje jednom članu Evropske komisije".

– Neko ko otvoreno širi rasističke i homofobne stavove sebe je diskvalifikovao za najviše političke pozicije – rekla je juče "Špiglu" Katarina Barli, generalni sekretar nemačke Socijaldemokratske partije levog centra, navodi francuska agencija.

tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter