Izvor:
31.10.2016 u 16:35
0

Prošlost svetski poznate robne marke o kojoj se dugo ćutalo: Hugo Bos – krojač Hitlerovih nacističkih uniformi!

Svjetski poznati nemački preduzetnik Hugo Bos (Boss) započeo je svoj privatni biznis 1924. godine u Mecingenu, malom gradu južno od Štutgarta. Međutim, Hugo Bos je bankrotirao tokom teških okolnosti u Njemačkoj. Godine 1931. dogovorio se sa svojim kreditorima da mu ostave šest šivaćih postrojenja kako bi mogao da nastavii posao. Iste godine postao je član NSDAP (Nacional-socijalistička nemačka radnička partija), odnosno podržavajući član (sponzor) SS jedinice (Schutzstaffel).

Boss je kasnije izjavio da je postao član nacističke stranke samo zbog njihovog obećanja da će zaustaviti zabrinjavajuću nezaposlenost u Nemačkoj.

Zatim se 1936. godine pridružio „Nemačkom radnom frontu“. U razdoblju od devet godina, između 1932. i 1941, prodaja mu se povećala sa 38.260 rajh maraka na 3.300.000 rajh maraka, a dobit mu se povećala sa 5.000 RM na 241.000 rajh maraka.

Iako je tvrdio u oglasu 1935. godine da “kroji nacističke uniforme od 1924. godine”, prava istina ipak je drugačija. Hugo Boss je krojio od 1928/1929. do 1934. godine, kada je postao zvanični službeni krojač uniformi SA (Sturmabteilung) , SS-a, Hitlerove omladine, "Nacional-socijalističkog korpusa“ i ostalih stranačkih organizacija.

Kako bi tokom Drugog svetskog rata pokrio proizvodnju, Hugo Bos je zaposlio 30 do 40 ratnih zarobljenika, kao i 150 ljudi za prisilni rad iz zemalja kao što su Francuska, Belgija, Italija, Austrija, Poljska, Čehoslovačka, Sovjetski Savez, kao država Baltika.

Prema nemačkom istoričaru Heningu Koberu, direktori Bosove kompanije bili su odani nacisti. Čitavao preduzeće je obožavalo Adolfa Hitlera. Hugo Bos je u svom stanu 1945. godine imao fotografiju njega i Hitlera uslikanu na firerovom imanju u Obersalcbergu.

Tokom 1946. godine i denacifikacije Nemačke, zbog Bosovog ranog učlanjenja kao i financijske pomoći koju je pružao SS-u i nacističkoj stranci čak pre 1933. godine, Hugo Bos je smatran aktivistom i povlaštenim članom nacističke stranke. Oduzeto mu je pravo glasa, pravo na vođenje kompanije, a dobio je i novčanu kaznu u iznosu od 100.000 maraka. Umro je 1948. godine, ali njegov je posao i dalje radio.

Godine 1997. kompanija Hugo Bos se pojavila kao vlasnik računa u Švicarskoj što je dovelo do izkaženja publikacije o Bosovom povezivanju sa vrhom nacističke stranke.

Godine 1999. američki advokati iz Nju Džerzija u ime preživjelih radnika kompanije tužili su je za korištenje prisilne radne snage tokom Drugog svetskog rata.

Kompanija Hugo Bos nije komentarisala optužbe nego je izjavila da neće zatvarati oči pred svojom prošlošću, već da će problem rešavati. Međutim, kada je nemačka istoričarka Elizabet Tim u novinama objavila svoja otkrića, kompanija je odlučila da neće ništa objaviti.

U decembru 1999. godine potpisan je ugovor između nemačke vlade, grupe američkih advokata, jevrejskih grupa, kao i američke vlade sa ciljem da se otvori fond od pet milijardi američkih dolara, a koji bi bio finansiran od strane nemačke industrije i nemačke vlade, sa ciljem da se na taj način kompenzuje prisilni rad, koji su koristili Nemci tokom Drugog svetskog rata.

Kompanija Hugo Bos je potvrdila da će učestvovati u fondu i prema nekim izvorima je donirala 752.000 eura, dok su drugi rekli kako je kompanija odlučila da plati apsolutni minimum za učestvovanje u tom novostvorenom kompenzacijskom fondu.

World War II facts
Foto: History.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter