Izvor:
16.10.2019 u 20:38
0

HITEMAN: EU da ne odustaje od procesa proširenja!

U EU danas vlada mnogo veće raspoloženje za proširenje, nego što je to bilo 2009. godine, kada smo imali potpuno drugačiju sliku, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke Bernd Hiteman, koji je danas učestvovao na palenu o proširenju EU, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Hiteman u izjavi za medije ističe da EU ne treba da odustane od procesa proširenja.

Upitan šta misli o određivanju 2025. godine kao datuma za priključenje Srbije i Crne Gore EU, Hiteman je rekao da misli da to nije pitanje datuma, već toga da se uradi ono što je neophodno.

– Ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već i u samoj EU – rekao je on, navodeći da treba da se kroz zajednički program poboljšaju integracije između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope.

Hiteman je ocenio da nije uvek od pomoći imati određen datum za pristupanje EU, kao što je 2025. godina, ali da je to važno kako bi postojao fokus i kako bi se dale smernice za dalje postupanje.

– Ako ne date smernicu, niko neće uraditi domaći zadatak – rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke.

Upitan šta su najveći problemi i prepreke za integraciju Srbije u EU, Hiteman je rekao da je to pouzdanost u oblastima pravde i prava, slobode medija, mogućnostima za mlade da žive u zemlji demokratije i pluralizma.

On je naveo da mnogo toga treba da se uradi u Srbiji, ali je istakao da razume sve, uključujući vladu, da im je potrebna perspektiva od strane EU jer ako toga nema, naglasio je, mnogo je teže sprovesti reforme.

Na pitanje da li smatra da EU radi svoj domaći zadatak, Hiteman je rekao da ne misli to.

U tom kontekstu, on je ukazao na poteškoće s kojima se suočava EU, kao što je Bregzit, koji ju je, kako je naveo, još vise ujedinio, ali je ocenio da EU ne sme sebi da govori da ne može s takvim problemima da se izbori i da mora da uradi ono što treba.

– A kada kažemo srpskim političarima da urade domaći zadatak, moramo mi prvi to da uradimo – poručio je Hiteman.

b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter