26°C

Beograd

MEŠANJE U TUĐA POSLA: Evo kako je Tramp ODBRANIO odluku o povlačenju svojih TRUPA iz Sirije!

Američki predsednik Donald Tramp branio je svoju odluku o povlačenju američkih trupa sa severoistoka Sirije, nazvavši je "strateški brilijantnom" i umanjio značaj saveza sa tamošnjim Kurdima, koji, kako je rekao, "nisu anđeli".

- To nije naš problem- rekao je Tramp u trenutku kada se potpredsednik Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo spremaju da u Ankari pregovaraju o primirju, kako bi se izbegla humanitarna kriza na granici Sirije i Turske.

Tramp je u izjavama tokom celog dana odbaciovao rastuće kritike, kako od Kongresa, tako i od saveznika, i dovodio u pitanje Kurde koji su se zajedno sa američkim trupama borili protiv takozvane Islamske države.

Američki predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom pozdravio ulazak ruskih trupa u delove Sirije koje su ranije držale američke jedinice za specijalne operacije.

- Iskreno, ako Rusija hoće da pomogne Kurdima, to je dobra stvar- rekao je Tramp.

Tramp je prošle nedelje pokušao da umanji značaj američko-kurdskog saveza rekavši da Kurdi nisu pomogli saveznicima tokom Drugog svetskog rata.

Tramp je rekao da deo kurdskog naroda, pripadnici Radničke partije Kurdistana koja se bori za nezavisnu državu, predstavlja "veću terorističku pretnju" nego Islamska država.

SAD, kao i Turska, smatraju tu organizaciju za terorističku, a američke trupe su se udružile s onim što Ankara opisuje kao otpadak te grupe, Jedinicama narodne zaštite, kako bi se borile sa ID u Siriji.

- Oni tamo imaju mnogo peska da se igraju- rekao je Tramp.

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/realDonaldTrump

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar