Izvor:
03.11.2016 u 20:51
0

Svetski rat u srpskim zemljama? Ruska vojska i NATO oči u oči jedni sa drugima!

Vojna vežba "Slovensko bratstvo 2016", na kojoj učestvuje 718 vojnika oružanih snaga Rusije, Belorusije i Srbije održava se na poligonima i aerodromima Vojske Srbije, a u našem susedstvu, u Crnoj Gori, 700 civila i vojnika iz 32 članice NATO pakta uključeno je u međunarodnu terensku vežbu "Crna Gora 2016".

Na vežbi u Crnoj Gori, koja treba da pokaže kako se odgovara na vanredne situacije učestvuje i 17 pripadnika Sektora za vanredne situacije Srbije.

Vežba "Slovensko bratstvo 2016" samo je jedna od 26 ražličitih vežbi koliko ih je u planu Vojske Srbije za ovu godinu, najvećim delom sa partnerskim zemljama i od tog broja, dve vežbe su sa oružanim snagama Ruske Federacije, a ostale sa zemljama članicama EU i NATO. Pri tom, kako je rekao za RTS portparol Vojske Srbije kapetan korvete Jovan Krivokapić ne treba zanemariti činjenicu da Vojska Srbije sarađuje sa 60 zemalja .

Na ovoj vežbi, kako kaže, koristiće se više oružanja, oklopnih borbenih vozila, kvad vozila, a učestvovaće 450 pripadnika VS, 212 pripadnika oružanih snaga RF i 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije.

Osnovni cilj vežbe "Slovensko bratstvo 2016" jeste uvežbavanje taktika i postupaka u protivterorističkoj borbi u multinacionalnom okruženju, dok se praktični deo vežbe "Crna Gora 2016", odnosi na scenario poplava u Danilovgradu, gde se podigao nivo reke Zete, usled čega se obrušila leva strana obale.

Međunarodna terenska vežba "Crna Gora 2016", koju organizuje Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, u saradnji sa Evroatlantskim centrom za koordinaciju odgovora na katastrofe, nastavljena je danas na lokalitetima Virpazar i Vranjina, gde je simulirano da je ugroženo nekoliko kuća, od kojih su četiri potpuno uništene.

NATO će u Crnoj Gori danas vežbati i scenario terena koji i dalje klizi i zatrpava put, sa kojeg je sleteo autobus sa 20 putnika i dva vozila, voda nije bezbedna za piće, te su prisutni tim za agresivne materije, tim za pretragu i spašavanje iz ruševina, te timovi za spašavanje na vodi, ronioci i tehničke intervencije.

Tokom vežbe ruskih, beloruskih i srpskih snaga u našoj zemlji, biće prikazan padobranski i helikopterski desant, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica.

Takođe, biće izvedena artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Tanjug
Foto: Facebook/hindustantimes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter