Izvor:
20.11.2019 u 09:43
0

STOP ZA „NACISTIČKI TURIZAM“ Policija zauzima Hitlerovu rodnu kuću (FOTO)

Odluka o budućnosti rodne kuće Adolfa Hitlera u mestu Braunau u Austriji, nakon više godina nejasnoća i sudskih sporova, konačno je doneta – u nju će se useliti policija.

Zgradu je u avgustu preuzela austrijska država, a konkurs o novom izgledu zdanja biće raspisan za arhitekte širom Evrope.

U kuću će, kako je odlučeno, biti smeštena opštinska komanda policije i policijska stanica Braunau.

Odluka je obrazložena stavom da bi na taj način konačno mogao da bude prekinut takozvani "nacistički turizam" iz cele Evrope.

Naime, nacisti iz svih delova starog kontinenta dolazili su u Braunau da pogledaju rodnu kuću Hitlera, a Austrija veruje da će, kada se u kuću useli policija, neonacisti izbegavati da se tom zdanju poklone.

Više godina je država vodila pravni spor sa vlasnicom kuće, a na kraju je parlament 2016. godine doneo odluku da se to zdanje nacionalizuje.

Vlasnica ove nekretnine ulagala je brojne žalbe, a poslednja je odbačena u avgustu ove godine, čime je konačno rešena sudbina kuće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od kraja Drugog svetskog rata, kako bi izbeglo da kuća postane stečište nacista, zakupilo zdanje uz visoku kiriju, pa se tražilo konačno rešenje.

– Time što će policija ubuduće koristiti kuću uputićemo nedvosmislen signal da se tom zdanju oduzima simbolika sećanja na nacizam – rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter