Izvor:
20.11.2019 u 14:19
0

IZRAEL: Liberman odbio da pruži podršku, slede novi izbori?

Izraelski političar Avigdor Liberman, ključna figura za formiranje vlade te zemlje, odbio je da podrži kandidata za novog premijera i optužio oba pretendenta na to mesto, Benija Ganca i Benjamina Netanijahua, da guraju zemlju ka trećim izborima za manje od godinu dana.

Liberman se oglasio uoči isticanja roka Beniju Gancu, protivniku premijera Benjamina Netanijahua, da formira koaliciju, ali izgleda da Ganc ne može da obezbedi potrebnu većinu u parlamentu.

U Izraelu su u septembru poslednji put održani izbori, koje je izazvalo upravo odbijanje Libermana, lidera male, sekularne, ultranacionalističke partije, da uđe u savezništvo sa tvrdokorvnim i verskim partijama, na čelu sa Netanijahuom, posle izbora u aprilu.

Na septembarskim izborima ni Netanijahuova partija "Likud" ni Gancova stranka "Plavo i belo" nisu uspele da obezbede većinu od 120 mesta u parlamentu, te im je neophodna podrška Libermana.

Liberman je pozvao Netanijahua i Ganca da mu se pridruže u formiranju vlade jedinstva, što je video kao način da se prekine zastoj.

Posle višenedeljnih pregovora, Liberman je rekao novinarima da ne može da podrži nijednu stranu.

"Dao sam sve od sebe. Prevrnuo sam svaki kamen. Nije bilo značajnih propusta, uglavnom su bili lični propusti i posle svega, bar za sada, izgleda da se krećemo ka još jednim izborima", rekao je Liberman.

On je dodao da se protivi savezništvu Netanijahua sa "mesijanskim" verskim partijama, dok je Ganca optužio da se okreće verskim strankama i ne pregovara "u dobroj veri".

"Koga kriviti za ovu situaciju? Obe stranke", rekao je Liberman dodajući da je sprovedena "impresivna igra svaljivanja krivice", koja je, kako je naveo, i bila samo to, "igra svaljivanja krivice, bez prave volje da se donesu teške odluke".

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter