Izvor:
04.12.2019 u 09:39
0

AMERI SE NAMERAČILI NA KINEZE Izglasan zastrašujući zakon, sve je sad na Trampu

Američki Predstavnički dom usvojio je predlog zakona kojim se zahteva od administracije predsednika Donalda Trampa da pooštri odgovor na akciju Kine protiv muslimanske manjine u toj zemlji, što je izazvalo osudu Pekinga.

Zakonom se osuđuje zadržavanje u pritvoru, kako se navodi, oko milion Ujgura, Kazahstanaca i drugih manjina u zapadnom kineskom regionu Sinkjangu.

Njime se poziva Tamp da, prvi put, uvede sankcije članu kineskog politbiroa, čak i dok pokušava da postigne dogovor s Pekingom da se okonča trgovinski rat, koji nanosi štetu svetskoj ekonomii, dodaje Rojters.

U danas objavljenom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova zakon se naziva "malicioznim napadom" na Kinu i ocenjuje se da je reč o ozbiljnom mešanju u unutrašnje poslove te zemlje, prenosi Rojters.

"Pozivamo SAD da pod hitno ispravi ovu grešku, da zaustavi proces pretvaranja ovog predloga u zakon, da prekine da koristi Sinkjang kao način da se meša u unutrašnje posove Kine", navodi se u saopštenju koje se pripisuje portparolu ministarstva Hua Čunjingu.

Komisija za spoljne poslove kineskog parlamenta ocenila je da su SAD zatvorile oči na njihove napore da se bore protiv terorizma i obezbede poštovanje ljudskih prava u Sinkjangu, prenosi AP.

Komisija navodi da se tim predlogom zakona ne poštuju činjenice i "meša belo i crno".

Predlogom zakona, za koji je glasalo 407 dok je jedan poslanik bio protiv u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, zahteva se od predsednika SAD da osudi, kako se navodi, zlostavljanje muslimana i poziva na zatvaranje centara za pritvor u Sinkjangu.

U njemu se poziva na uvođenje sankcija visoko pozicioniranoim kineskim zvaničnicima za koje se tvrdi da su odgovorni i posebno izdvaja sekretar komunističke partije u Sinkjangu Čen Kuanguo koji, kao član politbiroa, predstavlja vrh kineskog rukovodstava.

Revidirani predlog zakona tek treba da bude odobren u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, a potom će biti poslat Trampu.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter