Izvor:
06.12.2019 u 20:25
0

ATINA I ANKARA BLIZU ORUŽANOG SUKOBA: Turska potpisala sporazum o razgraničenju s Libijom!

Atina i Anakara došle su blizu oružanog sukoba, pošto je Turska s Libijom potpisala sporazum o razgraničenju.

Sporazum se dovodi u vezu sa ekskluzivnom ekonomskom zonom koja zahvata i grčke teritorijalne vode.

Sporazumom koji je potpisan 27. novembra predviđen je koridor koji se prostire duž istočnog Mediterana između obala Turske i Libije i seče deo mora na čije pravo polaže Grčka, pišu mediji.

Ministar energetike Turske Fatih Donmez najavio je da čim sporazum ratifikuju obe strane, turski brodovi će početi podvodno bušenje u tom području u potrazi za prirodnim gasom i naftom.

Iako se grčka vojna mornarica nije zvanično oglasila, dvojica stručnjaka kažu da je Atina poslala pomorske snage u sporno područje jugoistočno od Krita.

Grčka je odlučila da protera libijskog ambasadora zbog sporazuma Libije i Turske o povlačenju pomorske granice između dve zemlje u blizini grčkog ostrva Krit.

Profesor međunarodnog prava i poslanik konzervativne Nove demokratije u grčkom parlamentu Angelos Sirijos smatra da Turska neće moći da započne bušenja.

Ankari je poručeno da se neće tolerisati nikakva istraživanja u oblasti koju Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom – dodao je Sirijos.

Šef osoblja grčke mornarice admiral Nikos Cunis poručio je da pomorske snage neće čekati ničiju pomoć. – Sve što uradimo, uradićemo sami – jasan je Cunis.

Kako mediji prenose, ni sastanak grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na marginama NATO samita nije doveo do konkretnog rešenja.

Izvor katarske televizijske mreže navodi da su se Micotakis i Erdogan saglasili da nastave s merama koje bi gradile poverenje, da se vodi računa o stvaranju zapaljive klime i da dijalog ostane otvoren.

Grčka i Turska su u prošlosti sprovele niz mera za građenje poverenja od 1987. godine kada je zamalo izbio rat zbog istraživanja ugljovodonika u Egejskom moru.

Dogovoreno je da obe strane izbegavaju vojne vežbe tokom letnje turističke sezone, planirano je uspostavljanje direktne veze između načelnika generalštaba i ministara odbrane, kao i pozivanje oficira suprotne strane na manevre.

Međutim, nisu sve mere primenjene. U periodu 2017. i 2018. godine direktna telefonska linija vojnih šefova Grčke i Turske bila je u kvaru.

Izvor: B92
Foto: hellenicnews.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter