Izvor:
09.12.2019 u 09:39
0

PAKAO NA NOVOM ZELANDU Proradio vulkan, lava ubila petoro ljudi

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povređeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, broj nestalih je dvocifren.

Ranije se mislilo da je u blizini tog popularnog turističkog mesta bilo oko stotinu ljudi, ali je policija navela da je reč o oko 50 osoba, od kojih se za polovinu još ne zna gde se nalaze, prenosi AP.

Oko vulkana je uspostavljena zona u kojoj nije dozvoljeno letenje. Novozelandske vlasti su izdale nacionalno upozorenje zbog umerene vulkanske erupcije, dok je opasnost proglašena u neposrednoj blizini vulkana.

Belo ostrvo je aktivni vulkan koji se nalazi 48 kilometara od istočne obale Severnog ostrva Novog Zelanda.

Snimci vebkamera na vulkanu na novozelandskom Belom na Vajt ajlendu, pokazuje da je najmanje jedna grupa od desetak turista bila unutar kratera nekoliko trenutaka pre nego što je vulkan eruptirao i zasuo okolinu velikim oblakom prašine.

Jedna kamera snimila je u 2:00 grupu ljudi tačno na ivici oboda. Deset minuta kasnije, grupa se udaljila od oboda prateći uobičajenu stazu preko kratera. Samo minut kasnije u 2:11 došlo je do erupcije uvlkana.

Rojters piše da nije poznato da li su turisti potom pobegli ili su nastavili turu nesvesni preteće opasnosti. Sledeći snimak kamere objavljen je u 2:20 i pokazuje deo hardvera, kao da je kamera pala ili je oštećena. Kamera sa dna kratera prikazuje crn snimak, sa zapadne kamere vidi se crn i siv dim. Kamere su u vlasništvu Novozelandske geološke agencije GeoNet. Četiri kamere na različitim tačkama snimaju i postavljaju slike vulkana onlajn na svakih 10 minuta.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter