Izvor:
11.12.2019 u 03:16
0

ERDOGAN OPLEO PO HANDKEU: On je RASISTA, ne zaslužuje NOBELA!

Na meti Šef Turske isprozivao slavnog književnika, koji, kako kaže, ne zaslužuje priznanje. Oglasila se i stranka Bakira Izetbegovića, koja je napala i Kusturicu, tvrdeći da je obojici mesto na dnu

Austrijski pisac Peter Handke našao se na udaru čak i u danu kad mu je u u Stokholmu i zvanično uručena Nobelova nagrada za književnost! Višemesečno osporavanje odluke Nobelove akademije juče je kuliminiralo skupovima u Bosni i Hercegovini, ali i izjavom turskog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je Handke – rasista.

– Davanje Nobelove nagrade za književnost rasisti koji negira genocid u Bosni i brani ratne zločince, i to 10. decembra, na Dan ljudskih prava, ne znači ništa drugo nego nagrađivanje za kršenje ljudskih prava – rekao je Erdogan za svetske agencije.

Neće na ceremoniju

Turska je saopštila i da se pridružuje drugim zemljama, pored Albanije, Hrvatske i BiH, koje bojkotuju ceremoniju uručenja Nobelove nagrade u znak protesta zbog izbora Handkea, koji je, inače, sve vreme na udaru zbog podrške nekadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

I u Bosni i Hercegovini juče je vladala prava histerija zbog uručenja Nobela Handkeu. Bilo je skupova u Srebrenici, a Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ocenila je da nagrađivanje ovog književnika „predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, koji se svrstao na stranu negatora genocida“. – Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizovani svet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma – navode u SDA. Oni su prozvali i slavnog režisera Emira Kusturicu, koji je stao u odbranu Handkea.

Izvor: Kurir.rs
Foto: dw.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter