Izvor:
15.12.2019 u 21:59
0

VELIKI PROJEKAT U TURSKOJ: Gradi se Kanal Istanbul!

Turska planira da izgradi Kanal Istanbul, dugačak 45 kilometara, koji će rasteretiti moreuz Bosfor od brodskog saobraćaja i sprečiti ekološke incidente koji su se dešavali u prošlosti.

Predviđeni kanal trebalo bi da olakša brodski saobraćaj između Crnog i Mramornog mora, posebno saobraćanje tankerima preko Bosfora. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebao bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte u Bosforu od 1960-ih godina.

Murat Kurum, ministar zaštite životne sredine i urbanizacije Turske, rekao je da je Kanal Istanbul vrlo važan projekat za budućnost Turske, s njenim obalnim strukturama, marinama, lukama i logističkim centrima.

On je naglasio da se studije o potencijalnom uticaju projekta na životnu sredinu bliže kraju i da se projekat sprovodi s najvišim nivoom ekološke osetljivosti.

"Obale Bosfora sigurno neće biti zahvaćene izgradnjom. Njegov istorijski, prirodni materijal biće sačuvan", rekao je ministar, istakavši važnost projekta i za Tursku, ali i za svet.

N1info.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter