Izvor:
29.11.2016 u 16:22
0

SVE ZBOG KURCA: Evo zašto je Evropa POBESNELA!

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc našao se na meti kritike zbog pružanja podrške makedonskoj vladajućoj partiji VMRO-DPMNE.

Bivši šef evropskih socijaldemokata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda izrazio je žaljenje zbog nastupa Kurca na predizbornom skupu u Makedoniji.

Kurc je, u okviru posete Makedoniji, prisustvovao predizbornom skupu VMRO-DPMNE u Skoplju, gde je u svom govoru ocenio da se zemlja nalazi na dobrom putu, te zahvalio Makedoniji na podršci u savladavanju izbegličke krize.

– Krajnje je vreme da Makedonija krene novim putem na osnovu evropskih vrednosti. Zato je posebno za žaljenje što je ministar Kurc podržao one koji su odgovorni za tešku situaciju u kojoj se nalazi zemlja – istakao je Svoboda u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Makedoniji su potrebni slobodni izbori, bez uticaja stranih ministara ili vlada.

Svoboda podseća da su skandal oko prisluškivanja, zloupotreba položaja, korupcija ranije vlade pod VMRO-DPMNE i albanske stranke DUI doveli do održavanja novih izbora, koji su zakazani za 11.decembar.

– Poštovanje vladavine prava postaje irelevantno kada se radi o zadržavanju izbeglica", upitao je zamenik predsednika "Evropske inicijative za stabilnost – Kristof Bender na Tviteru.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije ističu da je Kurc na prdizbornom skupu učestvovao, ne kao šef diplomatije, već predstavnik Evropske narodne partije (EVP), čiji je član njegova Narodna stranka Austrije (OVP), kao i VMRO-DPMNE.

Ukazuju takođe i da je nemački poslanik iz redova CSU održao govor na predizbornom skupu u Skoplju.

Ministarstvo ističe da se stanje u Makedoniji ne sme jednostrano posmatrati, već da je neophodno da reformske napore preduzmu zajedno konzervativni i socijaldemokrate.

Obe strane, kako se poručuje iz Beča, treba da stvore uslove za slobodne i fer izbore.

– Odlučujuće je za mene da balkanska ruta ostane otvorena, a aktuelna vlada je garant za to – prenosi Ministarstvo poruku Kurca.

Tanjjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter