Izvor:
08.12.2016 u 23:30
0

Rat na pomolu? Kina postavila rakete i mlaznjake na granici sa nukelarnom silom!

Kineska vojska postavlja rakete i mlaznjake na granici s Indijom, tvrdi "Kanva ejžan difens", portal specijalizovan za vojna pitanja Azije sa sedištem u Kanadi.

Tu vest je objavila agencija UPI, a preneo hrvatski "Večernji list". Prema tvrdnji u izveštaju tog portala, oružje je postavljeno u područjima Tibeta i zapadne regije Sinđijang uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

"Kanva" je citirao izvor iz Indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile borbene avione "đijan-11" i "đijan-10", kao i letelicu za rano upozoravanje "kongđing-500".

Navodi se da je prvi pomenuti borbeni avion poznat i kao "šenjang J-11" i da se radi o mlaznjaku koji je Kina proizvela 1998, a izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su "mekdonel daglas F-15 igl" i "jurofajter tajfun".

U izveštaju stoji da je drugi borbeni avion, poznat i kao "čengdu J-10", laki lovac-mlaznjak, dok KJ-500 može da bude opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Tvrdi se da je u gradu Korli u Sinđijangu Kina navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a da je u gradu Hotanu na severozapadu Sinđijanga postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.

U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta kako bi se ojačala spremnost u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori.

Osnivač "Kanve" Andrej Čang je izjavio da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada, prenosi "Večernji" vest koju je objavio UPI.

Tanjug
Foto: Twitter/BBCWorld

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter