28°C

Beograd

Upozorenje obaveštajaca: Stiglo 1.500 džihadista u Evropu sa specijalnom misijom!

Islamska država poslala je 1.500 džihadista u Evropu s naređenjem da što pre izvedu terorističke napade i poseju smrt po Starom kontinentu, a velika opasnost preti i Balkanu.

To piše u izveštaju Evropske unije o teroristima, koji je predstavio Žil de Keršov, koordinator EU za kontraterorizam.

- Postoje dva tipa stranih boraca koji dolaze: većina njih stiže migrantskim rutama bez posebnog plana, ali deo je poslat iz Sirije, Iraka ili Libije na specijalne misije. Druga grupa je opasnija - piše u izveštaju, a prenosi britanski Ekspres.

Zbog toga je, pišu, neophodno da zemlje razmenjuju sve informacije o teroristima.

- Borci dolaze iz svih delova pod kontrolom IS, a kada stignu u Evropu, preko društvenih mreža ostaju u kontaktu sa vođama u Siriji, Iraku i Libiji - navodi se u izveštaju.

Virtuelni kalifat

De Keršov je rekao da se kalifat fizički ruši, ali da postoji onaj virtuelni, koji teroristima omogućava organizaciju napada, ali i direktne udare na električne mreže, vazduhoplovni saobraćaj, nuklearne elektrane...

Zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Majkl Karpenter izjavio je juče u dvorcu Trakošćan u Hrvatskoj da zbog pojačanih napada na IS raste rizik od dolaska terorista i na Balkan.

- Napadi u Mosulu i Alepu povećavaju migracije u Evropu i rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama - rekao je Karpenter.

Kremlj protiv SAD

OPASNA ODLUKA

Odluka SAD da ukine određena ograničenja na isporuku oružja sirijskim pobunjenicima je riskantna, jer bi to oružje moglo da završi u rukama terorista, saopštio je juče Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi, ako se obistini taj scenario, to predstavljalo pretnju po Bliski istok i ruske snage u Siriji.

Napad u Egiptu

KRVOPROLIĆE KOD PIRAMIDA

Šest policajaca je poginulo, a sedmoro ljudi je ranjeno u eksploziji u Kairu, javio je Rojters. Eksplozija se dogodila u ulici koja vodi ka piramidama. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Akcije po EU

RAZBIJENE DVE GRUPE IS

Policija u Roterdamu uhapsila je juče 30-godišnjeg muškarca u čijem su stanu pronađeni „kalašnjikov“ sa dva puna okvira i velika zastava Islamske države. I u Nemačkoj je uhvaćena grupa terorista - dvojica tinejdžera od 15 i 17 godina spremali su napad.

Kurir
Foto: Twitter/SkyNews

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar