Izvor:
13.12.2016 u 21:36
0

Hag bez milosti: Tribunal ODBIO zahtev Krstića za prevremenu slobodu!

Predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron odbio je zahtev nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića za prevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj, gde služi kaznu od 35 godina, saopšteno je danas iz Haga.

Krstić je u junu zatražio da bude privremeno pušten na slobodu na osnovu zakona Poljske, jer je po tamošnjim zakonima najveća zatvorska kazna 25 godina pa je, kako tvrdi, moguće tražiti puštanje na prevremenu slobodu nakon odsluženja 15 godina.

U zahtevu za prevremeno puštanje na slobodu je takođe podsetio da je u Haški tribunal prebačen u decembru 1998. godine, od kada se nalazi u pritvoru, odnosno u zatvoru od 2004. godine.

Krstić je takođe svom zahtevu priložio izveštaj psihologa iz zatvora u Poljskoj u kojem se navodi da je "pokazao značajnu rehabilitaciju".

Međutim, sudija Meron smatra da Krstić nije pokazao spremnost na saradnju s Haškim tužilaštvom, kao i da je uobičajeno da osobe osuđene pred Tribunalom budu puštene nakon odsluženja dve trećine kazne, što nije slučaj kod Krstića.

– Iako je Krstić pokazao neke znakove rehabilitacije, zločini za koje je osuđen su veoma ozbiljni, a Krstić nije dokazao postojanje posebnih okolnosti koje bi opravdale njegovo puštanje na slobodu pre odsluženja dve trećine kazne – naveo je Meron.

Krstić je, inače, 2001. godine bio osuđen prvostepenom presudom na 46 godina zatvora za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon muslimana, ali mu je kazna 2004. godine, po žalbi, smanjena na 35 godina.

Krajem te godine je upućen na izdržavanje kazne u Englesku, ali je tamo bio napadnut u zatvoru, nakon čega je vraćen u Hag, a potom upućen u Poljsku da odsluži ostatak kazne.

Tanjug
Foto: Twitter/freshpressinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter