Izvor:
16.12.2016 u 17:47
0

Putin u istorijskoj poseti Japanu: Rešava se spor duži od sedamdeset godina?!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija mogla da omogući građanima Japana da lakše posete Kurilska ostrva u Pacifiku, koji su predmet teritorijalnog spora između Moskve i Tokija.

Putin, koji danas završava posetu Japanu, je nakon sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom na konferenciji za novinare rekao da treba naći rešenje za taj teritorijalni spor.

On je pozvao Abea da poseti Rusiju.Putin je rekao i da je sa premijerom Japana razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu.

Prethodno je saopšteno da su se Putin i Abe dogovorili o zajedničkom korišćenju teritorije Kurilskih ostrva, rekao je novinarima pomoćnik predsednika Jurij Ušakov.

Premijer Japana Šinzo Abe je nakon toga izjavio da je na sastanku sa predsednikom Rusije razgovarano o mirovnom sporazumu, zajedničkoj ekonomskoj delatnosti na Južnim Kurilima i pitanju slobodne posete njihovih bivših stanovnika.

Kako je naveo Ušakov, šefovi dve države su se dogovorili o zajedničkoj privrednoj delatnosti na Kurilskim ostrvima, prenosi ruska agencija Sputnjik.

Ušakov je dodao da su zvaničnici utrošili 40 minuta na usaglašavanje konačnog teksta.

– Radi se o tome da su (Putin i Abe) tražili od eksperata dve zemlje da počnu detaljne konsultacije o usaglašavanju uslova, formi i oblasti zajedničke privredne aktivnosti na pomenutim Južnim Kurilskim ostrvima – naglasio je Ušakov.

Zajednički dokument koji su dogovorili Putin i Abe biće objavljen danas.

Tanjug
Foto: PrintScreen putin.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter