Izvor:
17.12.2016 u 19:52
0

Žestoka kriza u odnosima: Britanski ambasador HITNO pozvan na razgovor!

Iranske vlasti pozvale su diplomatskog predstavnika Britanije u Teheranu na razgovor, po drugi put ovog meseca, kako bi iznele pritužbe zbog kritika britanskih zvaničnika na akcije Irana u Siriji, javila je danas iranska državna televizija.

– Posle nesmotrenih izjava i stavova britanskih zvaničnika u vezi sa ulogom Islamske Republike Iran u sirijskoj krizi, britanski otpravnik poslova je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova da primi protestnu notu – navodi se u saopštenju koje je objavila državna televizija IRIB.

Na razgovor je pozvan otpravnik poslova, jer britanski ambasador Nikolas Hopton trenutno nije u Iranu, navodi AFP.

Potez iranskih vlasti usledio je nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson u četvrtak pozvao na razgovor ambasadore Rusije i Irana u Londonu kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog uloge tih zemalja u stradanjima naroda u Alepu.

Pre samo nedelju dana, Iran je pozvao Hoptona kako bi izneo pritužbe nakon što je britanska premijerka Tereza Mej rekla saveznicima iz zemalja Persijskog zaliva da će Britanija pomoći "u suzbijanju agresivnih regionalnih akcija Irana".

Iran je pružio značajnu vojnu i finansijsku podršku sirijskom predsedniku Bašar al-Asadu i igrao ključnu ulogu u savladavanju pobunjeničkih snaga u Alepu proteklog meseca, napominje francuska agencija.

Tenzije između Teherana i Londona porasle su pre tri meseca nakon što su dve zemlje ponovo uspostavile pune diplomatske odnose.

Dve zemlje su prekinule diplomatske odnose 2011, kada su demonstranti provalili u ambasadu u Teheranu, gnevni zbog uloge Britanije u sankcijama nametnutim zbog nuklearnog programa Irana, ali su obnovile odnose posle nuklearnog sporazuma koji je Iran postigao sa velikim silama prošle godine.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter