Izvor:
18.12.2016 u 04:01
0

Nova DROGA hara ulicama: Konzumenti lutaju besciljno, teturaju se, leže po trotoarima!

Beskućnici u SAD postali su laka meta prodavaca nove, jeftine verzije sintetičke marihuane, za koju stručnjaci veruju da je opasnija i nepredvidljivija od prave.

Gotovo 300 beskućnika razbolelo se prošlog meseca u Sent Luisu posle korišćenja te halucinogene droge, a veliki broj sličnih slučajeva zabeležen je i u Njujorku, Los Anđelesu i Ostinu.

Beskućnici su, kako se pokazalo, posebno osetljivi na novu sintetičku marihuanu od koje lutaju besciljno, teturaju se kroz saobraćaj, leže po ulicama i trotoarima nesvesni svog okruženja.

Bilo je uobičajeno da vidimo da budu nasilni, inkoherentni, ponekad katatonični na zemlji – izjavio je policijski poručnik u Ostinu Kurt Tomas.

Beskućnici su laka meta u ograničenim prostorima, jer je ta droga jeftina, džoint košta jedan ili dva dolara, teško se nalazi u testovima na narkotike, a pruža brzo bekstvo iz surove realnosti.

Računaš na očaj ili tečke okolnosti kroz koji ti ljudi prolaze, i oni često postaju žrtve dobavljača koji im nude izlaz iz njihove nesrećne situacije – kaže Tomas.

Situacija se prošlog meseca toliko pogoršala u Sent Luisu da je najveći pružalac usluga za beskućnike u tom regionu pozvao ljude da ne daju beskućnicima novac, jer su zabrinuti da će ga iskoristiti za kupovinu droge.

Sintetička marihuana se prodaje od kasnih 2000-ih, pod imenima kao što su K2, Darknes, ili Mister Hepi.

Prema Upravi za borbu protiv narkotika, obično se pravi kombinovanjem biljaka i začina prskanih sintetičkim jedinjenjem koje je po hemijskom sastavu slično te-ha-ceu (THC), psihoaktivnom sastojku u marihuani.

Iako je prodaja te marihuane zabranjena, do sada je u Sent Luisu podignuta samo jedna optužnica, protiv beskućnika zbog prodaje na ulici.

Direktor odeljenja za toksikologiju u medicinskoj školi na Univerzitetu u Sent Luisu Entoni Skalzo upozorava na zdravstvene opasnosti sintetičke marihuane koja može biti do 100 puta jača od prave.

Korisnici često imaju ubrzan rad srca, visok pritisak, anksioznost i halucinacije. Takođe može da izazove otkazivanje bubrega i oštećenje mozga.

Nemamo predstavu kako će telo reagovati na sledeći talas hemikalija. To je kao ruski rulet. Jednostavno ne znaš šta ćeš dobiti – kaže Skalzo.

Beta
Foto: Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter