Izvor:
19.12.2016 u 16:13
0

Elektori danas zvanično biraju: Evo šta može da se dogodi, pa da Tramp NE POSTANE predsednik!

Dok Donald Tramp užurbano sastavlja svoj kabinet i planira predsednički program, SAD će tek danas zvanično birati predsednika, što će učiniti 538 elektora iz svig saveznih država, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i – glasaju po svome.

Na izborima 8. novembra, Hilari Klinton je nadmašila republikanskog protivnika u ukupnom broju glasova birača za dva procentna poena, ali je odlučujuće to što je Tramp pobedio u više država i tako osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donelo pobedu,

Međutim, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da sledi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim američkim državama, pa bi na današnjim izborima takozvani "prevrtljivi elektori" mogli da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trampu uskrate predsednički mandat, mada su šanse za to veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć, navodi Si-En-En.

Prema prvom scenariju, koji podrazumeva Trampovu zvaničnu pobedu, na osnovu ishoda predsedničkih izbora 8. novembra predviđa se da će dobiti 306 glasova u Izbornom kolegijumu koji sačinjavaju elektori, a potrebno mu je najmanje 270 da bi formalno bio izabran za predsednika na današnjem elektorskom sastanku.

Drugi scenario bi glasio da "prevrtljivi elektori" glasaju po svome, to jest za demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton, pri čemu je ona na izborima 8. novembra dobila 232 izborna glasa, što je za 38 manje od 270 koliko joj je neophodno da bi bila izabrana za predsednika.

Ovakav ishod je, ističe Si-En-En, prilično neverovatan pre svega zbog načina na koji je Izborni kolegijum sačinjen, imajući u vidu da se elektori biraju na nivou država i to najčešće na dva načina – na partijskoj konvenciji ili odlukom državnog partijskog odbora.

To znači da su elektori često partijski lojalisti i aktivisti, pa bi, eventualnom odlukom da umesto za Trampa danas glasaju za Klintonovu, "prevrtljivi elektori" ne samo okrenuli leđa Trampu, već bi prkosili i svojim republikanskim prijateljima i kolegama.

Prema trećem scenariju, republikanski elektori bi izneverili Trampa, ali s druge strane nijedan kandidat ne bi dobio potrebnih 270 glasova.

I takva opcija je teško ostvariva iz više razloga, a jedan od njih je to što, iako ništa u Ustavu niti u federalnom pravu ne sprečava elektore da glasaju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova naroda u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju potencijalni "elektorski odmetnici".

Među kaznama koje takvi zakoni predviđaju su i potencijalne novčane kazne ili pretnja zamenom drugim elektorom, premda su ti zakoni retko kad oprobani.

Ukoliko, pak, elektori glasaju tako da ni Tramp ni Klintonova ne dobiju neophodnih 270 glasova, i ukoliko se zastoj nastavi i Kongres ne bude mogao da odluči o pobedniku, u tom slučaju bi novi potpredsednik postao vršilac dužnosti predsednika.

Elektorske glasove prebrojaće i potvrdiće Kongres na zajedničkom zasedanju 3. januara, a bilo koji drugi rezultat osim pobede Trampa uveo bi SAD u haos kakav nije viđen u poslednjih barem 140 godina, zaključuje Si-En-En.

Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter