1°C

Beograd

Photo: Wikipedia/Printscreen

Izvor: Tanjug

ZARAZA HARA SVETOM: Savet bezbednosti UN paralisan zbog nesuglasica

Savet bezbednosti UN, koji je imapo značajnu ulogu u suzbijanju epidemije ebole u zapadnoj Africi, sada je marginalizovan zbog nesuglasica SAD i Kine oko virusa korona, piše američki časopis "Forin polisi".

Kako navodi magazin, Savet bezbednosti posmatra najveću globalnu zdravstvenu krizu u poslednjih 100 godina sa margina, prepirući se oko rada onlajn, izneseći predloge za pomoć oko organizovanja odgovora na pandemiju i u velikoj meri ignorišući apel generalnog sekretara za prekid sukoba u svim delovima sveta.

KINESKI EKSPERT DR PENG: SRBIJA SE ZA MESEC ILI DVA REŠAVA KORONE!

GRENEL: SAD ZA UKIDANJE TAKSI, NIKAD NI REČI O RAZMENI TERITORIJA!

KINA UVELA NOVE MERE PROTIV KORONE: Privremeno suspendovan ulazak i sa vizom

AMSS: Povoljni uslovi za vožnju zbog lepog vremena

PODGORICA NE PRESTAJE: I ministar zdravlja odbio respiratore

TVRDE DA SU ONI KRIVI ZA ŠIRENJE VIRUSA! Tirolu preti grupna tužba!

HAPPYBSC U ĆUPRIJI, CENTRU EPIDEMIJE Bolnica puna, a prvi čovek opštine ima plan! (GALERIJA)

KAO PINK PANTERI: Filmska pljačka u Baču završila neslavno!

Do paralize dolazi u trenutku kad SAD vrše pritisak na Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju kojom bi se u velikoj meri okrivila Kina za to što je, kako se navodi, pustila patogen u svet.

Tu inicijativu, koja se čini kao deo šire američke strategije da se odbaci odgovornost za sopstveni slab odgovor na širenje virusa, sigurno će blokirati Kina koja ima pravo veta, navodi američki magazin.

Pasivnost Saveta bezbednosti u snažnom je kontrastu s prethodnim njegovim odgovorom na međunarodne pretnje, od napada Al Kaide 11. septembra 2001. na SAD do epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kada se administracija predsednika SAD Baraka Obame zalagala za slanje lekara i mirovne misije u region radi suzbijanja bolesti koja je odnela 10.000 života, konstatuje list.

U nastojanju da popuni sadašnji politički vakuum, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na globalno primirje kako bi se omogućilo da ratom opustošene zemlje i pobunjenici usmere pažnju na borbu protiv korona virusa.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti