23°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

SRPSKA NAUČNICA IZ ITALIJE PORUČUJE: OVO JE BORBA CELOG DRUŠTVA!

Sa novim korona virusom mora da se bori celo društvo, a ne samo zdravstveni sistem, kaže Jovana Milić iz Velike Plane, koja već dve godine radi kao naučna saradnica u bolnici u Modeni, gradu na severu Italije.

Modena je grad u regiji Emilija Romanja i to je drugi najviše pogođen region novim korona virusom u Italiji.

- Situacija jeste teška , imamo naporne smene u bolnici. Na nivou cele provincije, koja ima oko 700.000 stanovnika, imamo oko 2.000 zaraženih. Od toga nešto manje od polovine zahteva hospitalizaciju, kaže Milić.

NAJNOVIJE VESTI O KORONI

PRVA SMRT U VLADI SRBIJE ZBOG KORANA VIRUSA! Preminuo jedan od osnivača SNS

POČEO TEST SAMOPROCENE NA COVID-19 Brnabić: Cilj je da smanjimo gužve i ubrzamo lečenja!

ON JE NAJMLAĐI PACIJENT NA SAJMU: Ima 10 godina i nije hteo da se odvaja od majke!

OVAKO JE ĆUPRIJA POSTALA ŽARIŠTE KORONE Dva nulta pacijenta, a šta je sa obolelim lekarima, zaštitom i vodom

Navodi da je epidemija u Italiji zabeležila eksponencijalni rast, nagli porast broja zaraženih, koji se i dalje nastavlja.

Sa oko 12.000 smrtnih slučajeva Italija ima najveći letalitet (smrtnost) od oko 12 odsto, a naša sagovornica podseća da je najveći broj zaraženih i umrlih u Lombardiji koja je najviše pogođena ovom epidemijom i predstavlja centralno žarište.

Sa COVID-19, ističe, nije dovoljno da se bori samo zdravstveni sistem, već mora celo društvo.

- Ovo je borba celog društva, a ne samo zdravstvenog sistema. Potrebna je saradnja svih građana, svih službi, da pomognu zdravstvenom sistemu da se suoči sa epidemijom. Kada imate veliki priliv zaraženih pacijenata nijedan zdravstveni sistem ne može tome da odgovori. Zato je važno da brinemo o sebi da pokažemo brigu prema zajednici, kako bismo smanjili broj infekcija, novozaraženih, navela je Jovana.

Podseća da je važno poštovati mere socijalne distance, ali i da se mora raspolagati pravim, istinitim informacijama, jer se u eri interneta i socijalnih mreža lažne vesti brzo šire.

PROČITAJTE JOŠ

BEBA ROĐENA U FRONTU DANAS IDE KUĆI: Majka iz Valjeva zaražena je koronom i biće u kućnoj izolaciji!

NESTALA DOKTORKA IZ VUHANA, KOJA UPOZORILA NA COVID-19: Dala intervju, pa joj se gubi svaki trag

PRIVOĐENJE ZBOG LAŽNIH VESTI Na Tviteru širio paniku o potpunoj zabrani kretanja!

PRESUDA DONETA!15 meseci zatvora zbog kršenja samoizolacije

MONSTRUM VEČNO U ZATVORU: Malčanski berberin za otmicu i mučenje maloletnice napisana optužnica!

- Bitno je raspolagati pravim informacijama, pokazati brigu prema zajednici, prema svojim bližnjima, prema društvu i razumeti važnost mera socijalne distance, važnost higijene ruku, istakla je ona.

Govoreći o terapiji koja se koristi u Italiji za lečenje zaraženih COVID-19, naglašava da postoje razni lekovi koji se primenjuju u različitim fazama bolesti. Postoje medikamenti koji mogu da se koriste u početnim fazama bolesti, zatim oni koji se koriste kod teških kliničkih slika, upale pluća, ali i terapija koja se daje kada otkažu pluća.

- Postoje terapijski protokoli koji se polako primenjuju. U bolnici u kojoj radim se primenjuje jedan terapijski protokol za tešku respiratornu insuficijenciju- otkazivanje pluća, koji bi mogao da bude jedno od rešenju. Još uvek ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kolika je prava efikasnost te terapije, navela je ona.

Upitana ima li panike među građanima Modene, ona je rekla da po ceo dan provodi u bolnici, te da je teško proceniti koliko ima panike među građanima.

Svakodnevno je u telefonskoj komunikaciji sa pacijentima koji su zaraženi, ali koji su kod kuće i kod njih, kako kaže, ima "umerene panike".

- Važno je da se očuva mentalno zdravlje, jer većina ljudi mora da bude u samoizolaciji ili karantinu. Ne paničiti i raspolagati pravim informacijama. Jako je teško naći ravnotežu između toga da se ne paniči, ali i da se ne ostane ravnodušan na situaciju koja je u toku, zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar