16°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

RASPADA SE EU ZBOG KORONAVIRUSA! Španija i Italija prete!

Globalna pandemija SARA-CoV-2 je opasno zapretila jednistvu EU.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ SAOPŠTIO: Moj Danilo ima korona virus

CEO REGION BRUJI: Svi mediji pišu o Danilovoj borbi sa koronom

PREMIJERKA O MERAMA: Postoji još nekoliko opcija

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OPTIMISTA Biće kraj, a evo i kad

JELENI R. IZ LUGANA TUŽBA ZA ŠIRENJE KORONE Donela virus u Srbiji i čeka je maksimalna kazna

EU je u opasnosti ako ne bude prihvaćen usaglašeni finansijski odgovor na pandemiju korona virusa, upozorili su španski zvaničnici nakon neuspešnog ministarskog sastanka Evrozone na kojem nije postignut dogovor o izdavanju zajedničke obveznice.

-Ministri finansija Evrozone razišli su se u svađi - izvestio je Dojče Vele.

Portparolka španske vlade izjavila je da će Evropljani da izgube poverenje u EU ako zemlje članice ne budu dejstvovale zajednički tokom krize koju je uporedila sa Drugim svetskim ratom.

JOŠ O KORONA VIRUSU

I MILO ĐUKANOVIĆ ZARAŽEN: Teška klinička slika, leži već danima

DOKTOR KON OTKRIO: Evo kada će se život u Srbiji vratiti u normalu

SRBIJI POMOĆ IZ BRISELA Našoj zemlji 78,5 miliona evra od EU za borbu protiv korone

MLADI FARMACEUT IZ BORČE JE HEROJ: Rizikovao svoj da bi spasao tuđi

ZA VREME POLICIJSKOG ČASA DOZVOLJENA ŠETNJA KUĆNIH LJUBIMACA: Evo kada ćete moći da ih izvedete

Veoma je zabrinjavajuće to što su ministri finansija 19 zemalja Evrozone, gde se evro koristi kao valuta, nakon 16 sati neplodnih pregovora morali da odlože donošenje odluke.

Pitanja, kao što je kako savladati ekonomske posledice korona-krize ili kako bi sve posledice pandemije mogle zajednički da se finansiraju, do daljeg ostaju nerešena, navodi DW.

Devet država je bilo za zaduživanje na evropskom nivou, a četiri, među kojima i Nemačka, protiv takvog rešenja.

Situacija danas je drugačija od one od pre pet godina tokom dužničke krize u Grčkoj koja, iz sadašnje perspektive, deluje naivno, jer u ovom trenutku niko nije u stanju ni da predvidi da li će posle pandemije i dalje postojati zemlje dovoljno bogate da pomognu drugima.

Najveća recesija u poslednje dve decenije neće pogoditi samo Francusku, Italiju, Španiju ili Grčku, već će se punom snagom sručiti i na Nemačku, Veliku Britaniju, SAD, jednom rečju - na globalnu ekonomiju.

Zbog toga je potpuno razumljivo što nemački ministar finansija, koji je već odobrio kreditne garancije za nemačku privredu u visini 1.200 milijardi evra, okleva da približno iste garancije pruži i drugim državama Evrozone.

Kako navodi DW, razumljivo je i što italijanski premijer insistira na zajedničkom zaduživanju jer dobro zna da 400 milijardi evra koje je obećao svojim sunarodnicima, Italija ne može sama da finansira.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se radi o najtežem testu koji EU mora da prođe od svog osnivanja.

Ministarski sastanak bi trebalo da bude nastavljen u četvrtak, a sastanak šefova evropskih država i vlada, koji su se već razilazili posvađani, trebalo bi da bude održan već sledeće sedmice.

Svaki dan koji grogirana evropska privreda provodi čekajući odluku košta desetine milijardi evra, a države članice EU do sada nisu uspele da se usaglase ni o načinu za izlazak iz krize, ocenjuje DW.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove srede je htela da predstavi svoje viđenje puta u "...normalizaciju života u EU", ali su je ljutiti šefovi država i vlada EU u telefonskom razgovoru sprečili da to i učini.

Smatrajući se egzistencijalno ugroženom, svaka članica EU pokušava sama da zaštiti svoje građane, pa se nekakav koordinisani, evropski izlazak iz krize ni ne nazire.

Proći će, po svemu sudeći meseci dok ekonomski i društveni život u Evropi ne počne ponovo normalno da funkcioniše.

Imamo li toliko vremena ? Hoće li Evropska unija to izdržati, pita DW u tekstu.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti