Izvor:
12.01.2017 u 00:38
0

Tramp imenovao novog državnog sekretara: Evo šta je on rekao u Senatu povodom sankcija Rusiji!

Reks Tilerson, koga je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp imenovao za državnog sekretara, izjavio je danas u Senatu da bi zadržao na snazi američke sankcije protiv Rusije dok nova administracija ne preuzme dužnost i SAD ne razviju pristup prema toj zemlji.

On je to rekao pred Spoljnopolitičkim odborom Senata, odgovarajući na pitanje da li smatra da je pravi trenutak da se ukinu sankcije Rusiji, prenosi Rojters.

Takođe, tokom saslušanja nakon kojeg Senat treba da potvrdi Trampov izbor za državnog sekretara, Tilerson je rekao da nije razgovarao sa Trampom o politici SAD prema Rusiji, navodi AP.

Tilerson je naveo i da rusko ciljano bombardovanje u sirijskom gradu Alepu "nije prihvatljivo ponašanje", ali je odbio da otvoreno kaže da je Moskva kriva za ratne zločine.

Trampov kandidat za državnog sekretara je dodao da će sačekati detaljne informacije pre nego što donese zaključak o tome, navodi američka agencija.

U unapred pripremljenom uvodnom obraćanju, Tilerson je rekao da bi Moskvu trebalo pozvati na odgovornost zbog njenih akcija i da su saveznici NATO s pravom uznemireni zbog ponašanja Moskve.

On, međutim, nije pomenuo navodno rusko hakovanje s ciljem uticanja na predsedničke izbore u SAD.

Tilerson danas odgovara na pitanja u Senatu, koji treba da potvrdi Trampov izbor za funkciju državnog sekretara, a među teškim pitanjima su ona koja se odnose na njegove veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i o tome da li deli Trampov stav da bi odnose sa Moskvom trebalo poboljšati, navodi britanska agencija.

Glavno pitanje sa kojim se suočava Tilerson (64), bivši direktor kompanije "Ekson mobajl", jeste koliko brzo on može da preuzme ulogu najvišeg diplomate s obzirom na to da nema iskustva u obavljanju državnih funkcija, zaključuje Rojters.

Tanjug
Foto: Twitter/FloridaforHRC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter