Izvor:
13.01.2017 u 03:35
0

Istorijski dogovor na pomolu: Nakon više od četrdeset godina, ostrvska zemlja nikada bliže ponovnom ujedinjenju!

Lideri kiparskih Turaka i Grka blizu su postizanja dogovora o ujedinjenju tog ostrva, ali ključna pitanja ostaju nerešena, uključujući sprovođenje i garantovanje konačnog pakta, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je ocenio da pregovori u Ženevi o ponovnom ujedinjenju Kipra pokazuju ohrabrujuće rezultate, ali je upozorio da ne treba očekivati brza rešenja, preneo je Rojters. „Približavamo se rešenju, ali ne možete očekivati čuda. Ne tragamo za brzim rešenjem“, rekao je Gutereš novinarima u Ženevi, gde je danas završen prvi sastanak u okviru konferencije UN o Kipru. Generalni sekretar Un je otvorio konferenciju, posvećenu pitanju bezbednosti i garancija, nakon čega su govore održali kiparski predsednik Nikos Anastasijades, lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu, šef britanske diplomatije Boris Džonson i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Anastasijades je izneo predlog o pitanju bezbednosti i istakao da u pregovorima učestvuje i kao predsednik Kipra i kao lider zajednice kiparskih Grka, a Kocijas je izneo predlog o paktu prijateljstva.

Bi-Bi-Si je ranije danas javio da će se i turski premijer Binali Jildirim priključiti pregovorima u Ženevi o ponovnom ujedinjenju Kipra, što bi, kako ocenjuje, mogao da bude signal da je u razgovorima postignut napredak. Dolazak Jildirima u Ženevu ne znači da će zasigurno biti postignut sporazum za koji je, da bi stupio na snagu, potrebno da bude potvrđen na referendumima obe zajednice na Kipru. Izaslanik UN za Kipar Espen Bart Eide izjavio je pre dva dana da je teško postići mirovni dogovor na Kipru, ali da to nije nemoguće. Lideri kiparskih Grka i Turaka dogovorili su se početkom decembra da u januaru nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva. Intenzivni pregovori Anastasijadesa i Akindžija zapali su u novembru prošle godine u ćorsokak zbog neslaganja u vezi sa pitanjem koliko ljudi bi imalo pravo da potražuje kuće i imovinu u zonama koje će biti pod kontrolom svake od strana u predviđenoj federaciji. Kipar je podeljen nakon što je 1974. godine Turska izvršila invaziju posle puča koji je trebalo da dovede do ujedinjenja tog ostrva sa Grčkom.

Sputnjik
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter