Izvor: Alo.rs
06.07.2020 u 07:22
0

PIROVA POBEDA: Sirija pred novim ambisom (FOTO)

U ratu u Siriji poginulo je do sada pola miliona ljudi!

Sirijski rat, koji traje kao oba svetska rata zajedno i koji je ušao u desetu godinu i odneo više od pola miliona života, raselio više od 6 miliona ljudi i prema procenama, napravio štetu sirijskoj ekonomiji u vrednosti od oko 630 milijardi dolara, doveo je na rub siromaštva i gladi čak 90 posto Sirijaca.

Pogoršanje ekonomske situacije u ratom razorenoj zemlji, pandemija koronavirusa, kao i sankcije i nastavak sukoba u pojedinim delovima Sirije, milioni tamošnjih stanovnika guraju prema još većem siromaštvu i gladi.

Gotovo svaki drugi stanovnik Sirije na spavanje odlazi gladan!

OVO MORATE ZNATI

PAKAO ZBOG KORONE: Mislili su da je najgore prošlo, a onda je za tri nedelje virus „EKSPLODIRAO“

OD DANAS OBAVEZNO NOŠENJE MASKE U JAVNOM PREVOZU: Kazna za one koji ne poštuju odluku

KORONA UZIMA MAHA: Grčka zbog COVID-19 zatvorila granice za građane Srbije

DANAS TOPLO I SPARNO! Uveče pljuskovi sa grmljavinom!

TRAGEDIJA U KRALJEVU: Namerno me udario kolima, hteo je da me ubije, a ja sam ga branio da ne dobije batine (FOTO)

Još jedna otežavajuća okolnost za Sirijce jeste što je Donald Tramp uveo nove stroge američke sankcije, prema zakonu koji se zove Cezarov zakon. Kako tvrdi Tramp, prema ovom zakonu američka politika je da „diplomatske i mere ekonomske prisile moraju biti primenjene kako bi se vlada Bašara Al Asada prisilila na to da zaustavi ubilačke napade na sirijski narod i podrži tranziciju prema sirijskoj vladi koja poštuje vladavinu zakona, ljudska prava i miroljubivu koegzistenciju sa susedima“.

U Siriji, koja je do pre rata imala najjaču ekonomiju u regiji, bila jedina zemlja koja nije imala ni dolara spoljnog duga i koja je proizvodila dovoljno hrane za sopstvene potrebe i bila čak i veliki regionalni izvoznik, u poslednjih godinu dana broj onih koji nemaju sigurnu opskrbu hranom porastao je za gotovo milion i po pa ih je sada ukupno više od 9 miliona.

Vrednost sirijske funte u poslednjih šest meseci pala je više nego u devet godina rata, a cene rastu. U ruralnim delovima Damaska dosegle su vrtoglave nivoe, osobito cene mleka i mlečnih proizvoda.

– Siriji preti nezabeležena nestašica hrane. Cene osnovnih namirnica dosegle su najviše nivoe od početka razornog rata, za manje od godinu dana skočile su više od 200 posto – rekla je Elizabet Birs, portparol UN-ovog Svetskog programa za hranu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter