Izvor: Tanjug
10.08.2020 u 06:40
0

DRAMA U MINSKU: Sukobi policije i demonstranata

U Minsku i drugim beloruskim gradovima došlo je do sukoba policije i demonstranata koji su izašli na ulice nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora po kojima je aktuelni predsednik Sleksandar Lukašenko osvojio još jedan, šesti predsednički mandat.

Policija u Minsku upotrebila je šok bombe kako bi rasterala gomilu koja se okupila u centru grada, a prijavljeno je i da ima povređenih, prenosi BBC.

Na licu mesta je nekoliko ambulantnih kola.

Prema rečima svedoka, policija je koristila i gumene metke, a navodi se i da je nekolicina demonstranata uhapšena.

Učesnici protesta uzvikivali su „Odlazi“, a slični potesti održani su i u gradovima Brest i Žodino.

Na izborima održanim u nedelju Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova, dok je njegova protivkandidatkinja Svetlana Tikanovskaja osvojila oko sedam odsto, ali predstavnici opozicije smatraju da su izbori lažirani.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, rekao je da će situacija u zemlji ostati pod kontrolom.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova rekla je agenciji Tas s da je uhapšeno nekoliko osoba, kao i da je policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata.

Kako je rekla, situacija je trenutno pod kontrolom.

Ruska agencija navodi da je u protestima učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, kao i da su najozbiljniji sukobi bili u centru Minska, a da je policija upotrebila i vodene topove i suzavac protiv demonstranata.

 

Sukobi su, navodi se, trajali nekoliko sati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter