Izvor:
31.01.2017 u 14:56
0

Tramp uvodi svet u OZBILJNU krizu? Plan za Siriju BEZ KONSULTACIJA sa Rusijom!

Američki predsednik Donald Tramp rizikuje da uvede SAD u novi rat i to protiv Rusije, uprkos tome što se navodno zalaže za bolje odnose sa Moskvom.

On je bez konsultacija sa Moskvom i pre razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da će uspostaviti sigurne zone za izbeglice u Siriji.

Nekoliko dana kasnije njih dvojica su raygovarali telefonom i izjasnili su se u korist koordinisanja ruskih i američkih akcija zarad pobede u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

Očekuje se da Tramp uskoro razgovara sa Pentagonom i Stejt Departmentom i nacrtu plana za uspostavljanje "sigurnih zona", pa za sada nije jasno kakve će mere zapravo on autorizovati.

Donald Tramp i saudijski kralj Salaman razgovarali su u nedelju i složili su se o formiranju "sigurne zone" u Siriji i Jemenu i istakli da će podržati i "druge ideje da se pomogne mnogim izbeglicama raseljenim zbog sukoba koji su u toku".

Međutim, saudijska agencija Spa je javila da je kralj Salman "prihvatio da podrži uspostavljanje sigurnih zona u Siriji", a Jemen se ne pominje.

Stručnjaci upozoravaju da bi uspostavljanje i odbrana tih zona u Siriji mogla da uvede SAD u globalni konflikt.

Ukoliko Tramp bude insistirao na "sigurnim zonama" mogao bi da dođe u ozbiljan konflikt sa Rusijom ali i Iranom.

Građanski rat u Siriji traje duže od pet godina, a za to vreme SAD, koje tvrde da im je primarni cilj borba protiv Islamske države i Al Kaide, podržava pobunjenike protiv režima predsednika Bašara al Asada.

U rat se 2015. godine umešala Rusija koja zajedno sa Iranom podržava Asada.

Uspostavljanje sigurnih zona moglo bi da isprovocira i Rusiju i Iran i sirijski režim, a SAD bi bile primorane da brane zone i od terorista i od ovih zemalja.

Mislim da to može dovesti do eskalacije. SAD će morati da sprovedu brojne mere da bi zaštitile sigurne zone i pritom da izbegnu rizik konfrontacije sa drugim vojskama – rekla je Melisa Dalton iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Na opasnost od ovog poteza upozorio je i Putinov portparol Dmitrij Peskov, rekavši da SAD treba da razmisle o mogućim posledicama. Međutim, danas je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi Trampov ipak plan mogao da se sprovede, ali samo ako se složi Damask sa tim.

Zanimljivo je da je sam Tramp žestoko osuđivao takav plan, kada ga je predlagala Hilari Klinton, njegova rivalka na predsedničkim izborima.

Treba da se fokusiramo na IS. Ne treba da se fokusiramo na Siriju. Završićemo u Trećem svetskom ratu ako budemo slušali Hilari Klinton. Tada se nećemo boriti samo protiv Sirije, već i Rusije i Irana, zar ne? – rekao je on u oktobru prošle godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter