1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

SPISAK SVIH OTVORENIH GRANICA ZA SRBE: Još jedna zemlja nam je danas PODIGLA RAMPU

Srbija je i dalje na listi zemalja kojima nije dozvoljen slobodan ulazak u EU i pored toga što poslednjih nedelja beležimo značajno manji broj zaraženih korona virusom. Sa druge strane stabilnija epidemiološka situacija omogućila nam je da pojedine zemlje počnu da otvaraju granice za naše državljane i taj spisak je sve duži.

Poslednja u nizu koja se odlučila na ovakav korak je Kipar, pa tako naši turisti mogu od danas da putuju u ovu zemlju uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nalazi se kompletan spisak zemalja u kojima nam nije, odnosno jeste dozvoljen ulazak. Slede one u koje možete da putujete samo uz negativan PCR test, bez izolacije i drugih uslova, ili čak i bez ovog ili kog drugog testa.

Afrika čeka širom otvorenih granica

Najveći broj država u koje možemo da putujemo nalazi se u Africi.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić STIGAO u Tursku: Očekuje ga RADNI RUČAK sa Erdoganom!

Milo ČESTITAO Bečiću! Poželeo mu USPEH u OBAVLJANJU ODGOVORNOSTI!

Iz CRVENOG KRSTA PORUČUJU: Oporavak dece odložen zbog korone!

Gana - Državljani Srbije mogu da uđu u Ganu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se, po dolasku na međunarodni aerodrom "Kotoka" u Akri, podvrgavaju ponovnom testiranju o svom trošku. Cena testa iznosi 150 USD. Deca do pet godina starosti se ne testiraju. Rezulatat testa se dobija za 30 minuta. Lica sa simptomima korona virusa se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Lica u tranzitu, koja ne napuštaju aerodrom, se ne testiraju.

Gvineja - Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju avio letom uz negativan test, ne stariji od 3 dana. Navedeno važi i za strane državljane. Zatvoreni su kopneni i pomorski granični prelazi. Izuzetak predstavljaju predstavnici stranih diplomatko-konzularnih predstavništava i radnici humanitarnih misija kojima je, uz prethodnu notifikaciju, dozvoljen ulazak na teritoriju Gvineju.

Egipat - Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Od 1. septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Južni Sudan - Državljani Srbije mogu da ulaze u Južni Sudan ako poseduju negativan test. Pod istim uslovima ulaze i drugi strani državljani.

Kenija - Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, i nemaju simptome COVID – 19 (telesna temperatura ne sme biti iznad 37,5 stepeni celzijusa, stalan kašalj, poteškoće u disanju i bilo koji drugi simptom nalik gripu). Aerodrom u Najrobiju je otvoren za komercijalne letove.

Kot D'Ivoar (Obala Slonovače) - Državljani Srbije mogu da uđu u Kot D'Ivoar. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Na aerodromu se svi putnici podvrgavaju zdravstvenom pregledu.

Liberija - Državljani Srbije mogu da uđu u Liberiju. Poželjno je imati negativan PCR test, ne stariji od od 72 sata. Lica koja doputuju bez testa podvrgavaju se tzv. brzom testu na aerodromu. Ukoliko je rezultat testa negativan, omogućava se ulazak u zemlju. Lica sa pozitivnim rezultatom testa se pregledaju i upućuju u karantin koji traje mimimum 14 dana u okviru ustanove koju određuje državna zdravstvena institucija.

negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Niger - Državljani Srbije mogu da uđu u Niger. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko putnik ne poseduje test, podvrgava se zdravstvenom pregledu i testiranju o svom trošku.

Ruanda - Državljani Srbije mogu da uđu u Ruandu. Državljani Srbije, kao i svi putnici, uključujući i one koji su u tranzitu, u obavezi su da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Ruandu, putnici se dodatno testiraju, a rezultati PCR testa dobijaju se u roku od 24 sata. Do trenutka dobijanja rezultata testa, putnici se smeštaju u hotele koji su namenjeni za tu svrhu i to o svom trošku.

Sao Tome i Principe - Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju uz negativan test, ne stariji od 72 sata.

Tanzanija - Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko dražava polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test. Strani državljani pod istim uslovima ulaze u Tanzaniju.

Togo - Državljani Srbije mogu da uđu u Togo. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Po dolasku na aerodrom u Togo putnici se podvrgavaju ponovnom testiranju. Takođe, i pre napuštanja Togoa putnici su dužni da urade PCR test. Troškove oba testa snose putnici. Po dolasku u Togo putnici su u obavezi da instaliraju mobilnu aplikaciju TOGO SAFE, koja mora biti aktivna tokom boravka i najmanje još 30 dana po napuštanju Togoa. U slučaju nepridržavanja ove mere, licu se može odrediti karantin i izreći novčana kazna.

Možemo i do Azije

Iran - Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, na engleskom jeziku. Ukoliko negativan test, usled dužine putovanja, bude stariji od 96 sati, na granici će se podvrgunti zdravstvenom pregledu, i u slučaju da imaju simptome bolesti, ponovo će se testirati o svom trošku i do rezultata testa će boraviti u karantinu. Ako rezultat ponovljenog testa bude pozitivan, boraviće u karantinu 14 dana o svom trošku. Navedeno važi i za strane državljane.

Maldivi - Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar