Izvor:
05.02.2017 u 14:49
0

Tramp poručio: Radi bezbednosti zemlje, POBEDIĆEMO!

Ministarstvo pravde SAD podnelo je u subotu uveče žalbu protiv suspenzije kojom je sud blokirao odluku predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju za izbeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja, a Tramp je obećao da će svoju odluku vratiti na snagu.

U žalbi se ističe da je "suvereno pravo" predsednika da strance primi u zemlju ili ne, navodeći kao "osnovni princip da stranac koji traži prvi put ulazak u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava u vezi sa njenom primenom", prenosi AP.

Američki predsednik okarakterisao je u subotu kao "smešnu" presudu sudije Džejmsa Robarta iz Sijetla, poručivši da će odluka "takozvanog sudije" biti poništena.

"Pobedićemo. Radi bezbednosti zemlje, pobedićemo", rekao je Tramp novinarima na Floridi, prenosi Rojters.

Tramp je juče, u nizu tvitova, osudio odluku koju je federalni sudija doneo u petak, a u jednom od njih je naveo da će, zbog blokiranja odluke o zabrani ulaska, mnogi "loši i opasni ludi moći da nagrnu u zemlju".

Američka vlada upozorila je da odluka o ukidanju zabrane putovanja u SAD direktno šteti javnosti.

Ministarstvo pravde zahteva da odluka sudije Robarta bude stavljena van snage dok se ne odgovori na podnetu žalbu, naglašavajući da je zabrana ulaska neophodna "kako bi se obezbedilo da oni kojima je odobren ulazak nemaju nameru da naškode Amerikancima i nemaju veze s terorizmom".

U podnesku Ministarstva pravde, Tramp je naveden kao jedan od podnositelja u svojstvu predsednika, zajedno sa ministrom unutrašnje bezbednosti Džonom Kelijem i državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Žalbu podnetu na odluku sudije sada će razmotriti tročlano sudsko veće koje može u bilo kom trenutku podržati uredbu ili je suspendovati.

Odlukom sudije Robarta, američka administracija je sprečena da stavi na snagu uredbu kojom je, takođe, zabranjen pihvat sirijskih izbeglica i koja je izazvala proteste velikih razmera širom SAD.

Za više informacija, ostanite uz happytv.rs.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter